”Gazprom, neprietenos, ne amenință cu reducerea livrărilor de gaz” – Spînu

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a comentat anunțul gigantului rus Gazprom privind reducerea suplimentară a volumelor de gaze livrate Republicii Moldova din cauza faptului că Ucraina ar înmagazina rezervele de gaze destinate țării noastre. Spânu afirmă că, de fapt, este vorba despre economiile Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina și în niciun caz nu ar fi vorba despre preluarea ilegală a gazelor de către țara vecină.

„Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos, ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate. Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi. Volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie și aici clar, aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră”, a scris Andrei Spânu într-un mesaj pe Facebook. 

Potrivit ministrului Infrastructurii, Republica Moldova are deja peste 200 de milioane de metri cubi de gaze în depozite, iar „presiunea, șantajul și amenințările nu își mai au loc”. Spânu a punctat că Republica Moldova își câștigă acum independența energetică.

Aceasta cantitate de gaze naturale pe care țara noastră o are deja în rezerve ar fi suficientă pentru a asigura necesarul de gaze pentru aproximativ două luni de iarnă, chiar dacă Gazprom ar opri brusc furnizările către Republica Moldova.

Dosar Media

Ai o noutate?