curs-valutar

Euro se scumpește pe final de săptămână și dolarul scade în cotații: Cursul valutar BNM pentru 17-19 decembrie

Euro se scumpește pe final de săptămână și dolarul scade în cotații: Cursul valutar BNM pentru 17-19 decembrie

Vineri, 17 decembrie, leul moldovenesc se apreciază doar în raport cu dolarul american și scade față de euro, leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care va fi valabil și în zilele de sâmbătă și duminică.

Dolarul scade cu aproximativ o jumătate de ban – cam cât câștigase în cotațiile de joi.  

Euro crește cu aproape 4 bani, după ce joi pierduse 8 bani.

Cursul valutar BNM pentru 17-19 decembrie: 

  • un dolar american echivalează cu 17,7255 lei,
  • un euro este cotat cu 20,0191 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 65,13 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0450 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,13 bani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Rata anuală a inflației a fost de 12,44% la sfârșitul lunii noiembrie, a informat vineri, 10 decembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM).

Pe 3 decembrie, BNM a majorat rata de bază cu un punct procentual, până la 6,5% anual. „Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereze ritmurile de creștere a prețurilor de consum”, a argumentat BNM.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au redus cu 266,88  milioane dolari SUA pe parcursul lunii noiembrie.

Pe 30 noiembrie 2021, activele oficiale de rezervă au constituit 3 miliarde 781 de milioane 420 mii dolari SUA, a precizat BNM.

Dosar Media

Ai o noutate?