Euro se ieftinește și dolarul se scumpește: Cursul valutar BNM pentru 21 decembrie

Euro se ieftinește și dolarul se scumpește: Cursul valutar BNM pentru 21 decembrie

Marți, 21 decembrie, leul moldovenesc urcă față de euro și hrivna ucraineană, dar se depreciază față de dolarul american, leul românesc și rubla rusească la cursul anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Prețul dolarului crește cu mai mult de 2 bani, în timp ce euro se ieftinește cu mai mult de 4 bani, exact cu cât se scumpise în cotațiile oficiale de luni.

Cursul valutar BNM din 21 decembrie: 

  • un dolar american echivalează cu 17,7607 lei,
  • un euro este cotat cu 20,0190 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 65,11 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0453 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 23,91 bani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au redus cu 266,88  milioane dolari SUA pe parcursul lunii noiembrie. Pe 30 noiembrie 2021, activele oficiale de rezervă au constituit 3 miliarde 781 de milioane 420 mii dolari SUA, a precizat BNM.

Rata anuală a inflației a fost de 12,44% la sfârșitul lunii noiembrie, a informat vineri, 10 decembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM).

Pe 3 decembrie, BNM a majorat rata de bază cu un punct procentual, până la 6,5% anual. „Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereze ritmurile de creștere a prețurilor de consum”, a argumentat BNM.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?