Euro se ieftinește – iată cât de mult: Cursul valutar BNM pentru 22 noiembrie

Euro se ieftinește – iată cât de mult: Cursul valutar BNM pentru 22 noiembrie

În prima zi a săptămânii, valoarea euro coboară din nou sub „pragul psihologic” de 20 de lei la cursul valutar oficial și este cotat cu 19,9476 lei. Scad în cotații și celelalte valute, cu excepția dolarului american. 

În cotațiile valutare oficiale pentru luni, 22 noiembrie, dolarul se scumpește cu 1,7 bani, în timp ce euro se ieftinește cu 7 bani.

Cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 22 noiembrie: 

  • un dolar american echivalează cu 17,6668 lei,
  • un euro este cotat cu 19,9476 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 66,45 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0302 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,06 bani.

Menționăm că la cursul oficial de vineri, 19 noiembrie, valabil și în weekend, leul moldovenesc s-a depreciază în raport cu principalele valute de referință, cu excepția rublei rusești în cotațiile valutare oficiale.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Rata anuală a inflaţiei a constituit 8,81% în octombrie 2021.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) se află la un nivel-record: pentru prima dată în istoria statului au depășit 4 miliarde de dolari (4 048,30 mil. dolari SUA).

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?