Euro se ieftinește considerabil astăzi: Cursul valutar BNM pentru 12-14 noiembrie

Euro se ieftinește considerabil astăzi: Cursul valutar BNM pentru 12-14 noiembrie

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu toate principalele valute de referință, cu excepția dolarului american, în cotațiile oficiale de vineri, 12 noiembrie, care vor fi valabile și în zilele de sâmbătă și duminică, 13 și 13 noiembrie.

Euro se ieftinește considerabil, cu 12,5 bani – de la 20,2732 lei scade la 20,1476 lei. Reamintim, euro este cea mai tranzacționată monedă pe piața valutară internă a Republicii Moldova.

Leul românesc coboară în cotații cu mai mult de 2 bani moldovenești.

Dolarul, singura valută de referință cu trend ascendent în ultima zi lucrătoare a săptămânii, se scumpește puțin, cu un ban.  

Iată cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru 12-14 noiembrie:

  • un dolar american echivalează cu 17,5647 lei,
  • un euro este cotat cu 20,1434 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 67,34 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0712 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,69 bani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Inflație de 8,81% în octombrie 2021

Dintre noutăți, menționăm că rata anuală a inflaţiei a constituit 8,81% în octombrie 2021, a anunțat miercuri, 10 noiembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM).

Indicatorul a crescut notabil, comparativ cu luna anterioară. În septembrie,  inflația a fost de6,68%, iar în august – de 4,64%.

„Cel mai probabil, anul 2021 îl vom finaliza cu o inflație de 2 cifre, de peste 10%”, a comentat imediat, pe blogul său, expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, 8,81% este cea mai înaltă rată a inflației din ultimii șase ani.

„Inflația de până acum nu include scumpirea operată la gazele naturale”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

O inflație de 5%, cu plus, minus o jumătate de procent, era considerată în anii trecuți de BNM „optimă pentru dezvoltarea economiei” moldovenești.  

Avem rezerve valutare de peste 4 miliarde de dolari americani

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) se află la un nivel-record: pentru prima dată în istoria statului au depășit 4 miliarde de dolari (4 048,30 mil. dolari SUA).

Rezervele valutare ale BNM au crescut în luna octombrie cu 86,48 de milioane de dolari americani, comparativ cu luna septembrie. Au sporit atât de mult datorită suportului bugetar acordat de UE – suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor aprobat de Comisia Europeană, în numele UE: 99,49 milioane dolari SUA (echivalentul a 86,1 milioane euro), dintre care 57,4 mil. dolari SUA (echivalentul a 49,7 milioane euro) au fost acordate sub formă de asistență macrofinanciară (ultima tranșă de împrumut).

Vom mai menționa că intervențiile BNM pe piața valutară internă au fost minime în octombrie – a vândut valută echivalând cu un milion de dolari americani.

Totodată, BNM a câștigat în octombrie 1,42 milioane de dolari din aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?