Euro a sărit din nou „pragul” de 20 de lei: Cursul valutar BNM pentru 15 decembrie

Euro a sărit din nou „pragul” de 20 de lei: Cursul valutar BNM pentru 15 decembrie

Miercuri, 15 decembrie, leul moldovenesc se depreciază în raport cu dolarul american, euro și leul românesc, dar urcă în raport cu hrivna ucraineană și rubla rusească la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Prețul euro crește miercuri cu mai mult de 8 bani, după ce marți urcase cu aproape 4 bani. Dolarul se scumpește cu 0,5 bani, după ce marți urcase cu mai mult de 2 bani.

Cursul valutar BNM pentru 15 decembrie: 

  • un dolar american echivalează cu 17,7275 lei,
  • un euro este cotat cu 20,0649 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 65,69 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0537 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,10 bani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Rata anuală a inflației a fost de 12,44% la sfârșitul lunii noiembrie, a informat vineri, 10 decembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM).

Pe 3 decembrie, BNM a majorat rata de bază cu un punct procentual, până la 6,5% anual. „Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereze ritmurile de creștere a prețurilor de consum”, a argumentat BNM.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au redus cu 266,88  milioane dolari SUA pe parcursul lunii noiembrie.

Pe 30 noiembrie 2021, activele oficiale de rezervă au constituit 3 miliarde 781 de milioane 420 mii dolari SUA, a precizat BNM.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?