E candidat la funcția de deputat, dar asta nu-l scapă de răspundere – Cavcaliuc, cercetat penal în dosarul ”verde de briliant”

Liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc poate fi cercetat penal chiar în perioada campaniei electorale, în care el e candidat la funcția de deputat, scrie n4.md.

Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare hotărârea Comisiei Electorale Centrale, prin care își dă acordul ca procurorii să-l cerceteze pe Cavcaliuc în dosarul „verde de briliant”.

Procuratura raionului Sângerei a înaintat Comisiei Electorale Centrale un demers pentru a obține consimțământul de a-l aduce forțat pe Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE, în fața procurorilor pentru a-i înainta acuzarea în dosarul ”verde de briliant” și a transmite cauza în judecată. Informația a fost confirmată către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Vicepreședintele raionului Sîngerei, membru al Platformei DA, Tudor Tutunaru a fost stropit cu verde de briliant la începutul lui aprilie, de un membru al Partidului Acasă Construim Europa, liderul căruia este Gheorghe Cavcaliuc.

Liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că este o „decizie asumată” a PACE acțiunea colegilor săi din partid de a stropi cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, care s-a vaccinat împotriva Covid-19. În semn de protest față de cei „care fac abuz de funcții”, Cavcaliuc susține că și alți funcționari riscă să pățească la fel.

„Justiția confirmă caracterul abuziv al procurorilor față de Cavcaliuc.” De această părere sunt membrii partidului PACE. Potrivit lor, decizia  CSJ este justificată iar Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au recunoscut că așa-zisul acord de tragere la răspundere penală a lui Gheorghe Cavcaliuc nu este o decizie a CEC ci este vorba despre o informație și reflectă opinia președintelui CEC, Dorin Cimili.

„Conform situației de la ziua de astăzi, nu există o decizie a CEC prin care să fie permisă cercetarea penală a președintelui PACE, Gheorghe Cavcaliuc”, se arată într-un comunicat de presă emis de PACE.

Potrivit PACE, declarațiile făcute anterior de procuratură sunt bazate pe interpretarea eronată a poziției președintelui CEC, nu a Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, partidul PACE va sesiza astăzi Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunea OSCE în Moldova, Misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, Asociația Promo-LEX, observatorii acreditați pentru monitorizarea alegerilor parlamentare despre caracterul vădit tendențios și părtinitor al activităților de urmărire penală, desfășurate de Procuratura raionului Sângerei în raport cu Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului Acasă Construim Europa, dar și a membrilor formațiunii.

Dosar Media

Ai o noutate?