Actorii se solidarizează cu Daniela Burlaca: Teatrul Absurdului e floare la ureche în fața absurdului existențial.
Ziua Actorului a devenit un prilej de neliniște pentru actrița și regizoarea Teatrului Geneza Art, Daniela Burlaca. După aproape 10 luni de tăcere și răbdare, „i-au sărit capacele”. Într-o postare pe pagina sa de socializare, Daniela Burlaca a simțit că vrea să plece, iar unicul motiv important pentru care trăiește aici, în Republica Moldova, e mama și tata.
„Din 1 decembrie 2020, ni s-a interzis categoric să pășim pragul instituției de stat în care activam ca teatru independent de 11 ani, cu plăți considerabile în favoarea statului și cu lume care a devenit dependentă de această instituție de cultură independentă, numită Teatrul Geneza Art. Temeiul fiind unul dintre cele mai banale motive caracteristice pandemiei. Așa că, darurile de Crăciun ni le-am oferit în pragul teatrului. Vă mulțumim.”
Actrița a rămas indignată de rezultatele obținute la Gala Premiilor UNITEM 2020, unde Teatrul Geneza Art a fost nominalizat la o singură categorie: decorul pentru spectacolul ”Citind pentru Auschwitz”.
„Mulțumesc pentru cele câteva aprecieri, acordate probabil din complezență în anii precedenți. Anul acesta am participat în cadrul acestui concurs de teatru, la nivel primordial în țară cu cinci spectacole, pe care mulți dintre dvs ați reușit să le vedeți: The Faces of Macbeth, Mâncare pentru monștri, Toc Toc, Parfumierul și Citind pentru Auschwitz. Am fost nominalizați la o singură categorie: decorul pentru spectacolul cel din urmă. Am să închei acest subiect cu o singură replică: mi-e rușine că lupt cu sănătate pentru ,,mișcarea teatrală” din RM, atâta timp cât la cârma ei se dă dovadă de incompetență și mahalagism. Mi-a fost rușine pentru toți colegii mei din domeniul teatral. Regret „, a scris Daniela Burlaca.
Regizoarea a menționat în mesajul său că a bătut pe la ușile demnitarilor de stat, aproape o lună de zile, cu rugăminți, dovezi, explicații, că teatrul nu e un focar de infecție, că a investit din împrumuturi pentru toate cele necesare în a acorda siguranță antiepidemică, că a jucat afară în căldură, în ploi torențiale, în curent, că și-au rupt vocile pentru a alina sufletele celor 50 de spectatori în luna august și septembrie, care îi urmăreau cu dor și sete spirituală.
„Am impresia că acele scrisori, semnate, ștampilate, amănunțit descifrate, au ajuns din lădița în care au fost transmise prin toate instanțele supreme, decisive a guvernării, direct în coșul de gunoi. Pentru că nu le pasă, pentru că au ce mânca, pentru că statul oferă salarii angajaților la stat, pentru că cei independenți ca și cum sunt embleme a businessului. Am obosit. Nu mai știu cum să mai acționez. Cui să te plângi? N-ai cui să te plângi… „.
După ce Daniela Burlaca, și-a făcut publică postarea, rând pe rând, mai mulți actori au reacționat cu mesaje și postări împotriva fățărniciei, ignoranței și mediocrității.
Jurnalistul și actorul, Andrei Porubin s-a solidarizat cu ideile menționate în postarea Danielei Burlaca și a scris următoarele:
„Citesc postările colegilor de la Geneza Art, le recitesc, mă întristez, mă enervez, mă revolt, plâng în sinea mea și nu înțeleg CE se întâmplă cu adevărat. Teatrul Absurdului e floare la ureche în fața absurdului existențial în care s-au pomenit oamenii noștri de cultură, în particular oamenii de teatru, pentru că despre ei e vorba. Felicitările devin, în această situație, ridicole! MĂ SOLIDARIZEZ cu colegii de la Geneza Art în aceasta revoltă colectivă, pentru că simt emoția lor (extraordinar de cuminte expusă, de altfel!), pentru că mă doare și îmi pasă!!!”
Actorul Mihai Bordian scrie că aceasta e ”cea mai dezolantă Zi a Actorului. Cea în care știi că nu ai dreptul să calci pragul teatrului. Cea în care ești judecat pe nedrept de o comisie inaptă. “mișcare teatrală” vorba aia. Și o altă comisie care crede cu înverșunare, că teatrul e cel mai mare focar de infecție. Dureros. Dar n-ai cui să te plângi.”
Pentru actorul Nicu Țurcanu, ziua de 27 decembrie 2020, a fost cea mai tristă ”zi a actorului” pe care a trăit-o până acum.
„…. Începând de la Marea şi „irepetabila ” Gală RUŞINOASĂ UNITEM în care s-au împărțit premii şi cadouri între Ei …. Cu care tot mai mult ți-e silă să te asociezi…În care am fost examinați şi punctați de Greii Teatrului care Habar n-au ce se întâmplă în ultima perioadă pe scena teatrului moldovenesc INDEPENDENT şi până la urmă să fim excluşi din lista premianților într-un mod atât de ieftin şi de ruşinos – Din 5 spectacole înaintate- încât râd în hohote şi mă gândesc cine a ajuns să te expună sub lupă şi să-ți dea notă… e mare RUŞINE în ce impas Moral şi Emoțional suntem şi cît de mult încercăm să ne mai şi călcăm în picioare , atât de ai Tăi, din breasla Teatrului cât şi de Autorități care se fac că ” tăt îi ghini , șâdeț ş tăşeț „…. Greață… „.
Amintim că, pe 27 noiembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre potrivit căreia s-a interzis desfășurarea activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta teatrelor, a cinematografelor, a sălilor de concerte, a caselor de cultură.