Foto: a-tv.md

După alegerile anticipate și în 2022 – Dodon amână decizia privind diminuarea vârstei de pensionare

Președintele în exercițiu susține că diminuarea vârstei de pensionare nu va avea loc în anul 2021, ci în 2022. O declarație în acest sens a fost făcută de către Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate.

”Va fi un an de zile, perioadă în care Guvernul va avea răgaz pentru a găsi surse financiare. Diminuarea vârstei de pensionarea va fi din 2022 și nu din 2021. Speranța de viață e foarte scăzută în Moldova. Trebuie să creăm condiții, după care să majorăm vârsta de pensionare. Nu trebuie să facem ce ne spun europenii”, declară Igor Dodon.

Totodată, Igor Dodon a precizat că cel mai probabil, la începutul verii vom avea alegeri parlamentare anticipate.

Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, raportul asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, pentru ambele lecturi. Proiectul propune stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati.

Proiectul mai prevede că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM.

Autorii argumentează că majorarea progresivă din 2017 a vârstei standard de pensionare până la 63 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei nu a ținut cont de speranța de viață în Republica Moldova, dar și de speranța de viață sănătoasă din tară.

Cele două proiecte urmează a fi aprobate de Parlament, prin comasare.

Anterior, Igor Dodon, a declarat că ultimul decret pe care îl va semna în calitate de președinte, va fi cel de diminuare a vârstei de pensionare.

Dosar Media

Ai o noutate?