”Dodon planifică demisia a cinci membri de la CEC pentru a amâna alegerile”, declară PAS, PPDA, PN – Când se va întâmpla

Cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale ar urma să-și depună demisia, după ce au votat pentru deschiderea a doar 139 de secții de votare în afara țării. Motivul nu ar fi faptul că regretă decizia luată, ci un plan meschin pus la cale de liderul socialist, Igor Dodon, pentru a amâna alegerile anticipate –  cel puțin aceasta este declarația liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi.

”Igor Dodon ar planifica demisia celor cinci membri ai CEC care au votat pentru deschiderea a doar 139  de secții de votare peste hotare pentru a bloca astfel activitatea instituției și a face imposibilă organizarea alegerilor din 11 iulie”, spuen Usatâi.

Potrivit lui Renato Usatîi, liderul blocului electoral cu același nume, în cazul în care instanța va decide anularea deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de vot peste hotare, cei 5 ar urma să demisioneze și astfel să blocheze activitatea Comisiei Electorale Centrale.

Ideea a fost vociferată și de către liderii Platformei DA și PAS, Andrei Năstase și Igor Grosu, în cadrul protestului care a fost organizat în fața Comisiei Electorale Centrale.

Comisia Electorală Centrală are 9 membri, iar cu votul a cinci dintre ei s-a decis deschiderea a doar 139 de secții de vot peste hotare, chiar dacă Ministerul de Externe a propus  să fie deschise 190 de secții de votare.

Serviciul de Informații și Securitate atenționează asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar.

Astfel, urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, SIS constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC nr. 4965 din 05.06.2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender.

Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, și anume: una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente.

De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali ș.a.

”În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, informează SIS.

SIS reiterează că, spre regret, CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii menționate supra, în materie de riscuri și amenințări din partea regimului de la Tiraspol, care în permanență s-a opus și a interzis desfășurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exercițiu electoral național.

Dosar Media

Ai o noutate?