Foto: facebook/Valeriu Sainsus

INTERVIU//Demograf: Ne-am aștepta ca până în 2050 în Moldova să rămână puțin peste un milion de oameni

Suntem cu 1,3 milioane mai puțini, față de anul 1992, potrivit statisticilor. Iar anul trecut, numărul nou-născuților a fost cel mai mic din ultimii 170 de ani. Criza economică declanșată de COVID-19 și instabilitatea politică ar putea determina și mai mulți moldoveni să emigreze, potrivit experților. Situația este atât de dezolantă, încât depopularea Republicii Moldova pare să fie de neoprit.

În aproape trei decenii de la declararea Independenței Republicii Moldova,  țara noastră a pierdut cea mai importantă componentă a acestui victorii – și-a pierdut cetățenii. Oficial, în acești ani, au emigrat în jur de un milion de oameni. De vină ar fi situația economică precară a țării noastre, care i-a determinat pe cetățenii moldoveni să emigreze cu zecile de mii, inițial singular, iar ulterior, fenomenul a căpătat amploare și i-a făcut pe conaționalii noștri să se adăpostească în ”patrii străine” cu întreaga familie.

Politicienii se acuză reciproc și dau vina unii pe alții, guvernare pe guvernare, că n-au fost în stare să le creeze condiții decente aici, acasă. Problema însă nu se rezolvă, iar amploarea fenomenului are aceeași viteză. Estimările Națiunilor Unite ne îngrijorează și mai mult: până în anul 2050, Republica Moldova ar putea pierde un milion de locuitori, fiind în top cinci țări din Europa de Est cu cea mai rapidă rată de depopulare.

Cum poate fi oprit acest fenomen în Republica Moldova? Există un remediu real pentru această problemă, dar și care sunt soluțiile ce se impun urgent, aflăm de la demograful și doctorul la Academia de Studii Economice Valeriu Sainsus.

Cât de independentă poate fi considerată Republica Moldova, la 29 de ani de Independență, când în jur de un milion de oameni au emigrat, iar economia se ține, în mare măsură, pe banii trimiși de conaționalii noștri acasă?

Oamenii au fost mereu ultimele resurse din spațiu. Baza fiecărei țări o constituie oamenii și puterea demografică. De la Independență încoace suntem într-o cădere liberă a situației demografice pe care o avem, atât sub aspectul calității, cât și cantității. Populația Republicii Moldova se confruntă cu patru mari probleme: demografică, criza reproducerii, depopularea, îmbătrânirea demografică și emigrația excesivă, care lasă amprente negative.

Câte procente din populație pierde Republica Moldova anual?
În fiecare zi  noi pierdem în jur 100 -150 de oameni, doar prin schimbul natalității și mortalității. În două decenii, noi avem pierderi de populație mai mare decât în cel de-al Doilea Război Mondial. Populația Republicii Moldova se reproduce, dar generațiile care apar sunt mult mai mici numeric.

Care sunt cele mai depopulate raioane din țară și care ar fi motivele?

Depopularea a început de la Nord și a început din simplul motiv că era la modă ca o familie să aibă doar un copil sau doi. Dar, de fapt, foarte repede depopularea a fost influențată profund de către migrația excesivă în teritorii a populației, mă refer la migrația de pe segmentul centru – periferii. Asta înseamnă că periferiile sunt extrem de depopulate și fără potențial, nici demografic și nici economic.

Care sunt motivele principale care au dus la această situație?
Factori sunt mai mulți aici. Țara, prin atitudinea sa, a pierdut cea mai potențială populație – tinerii. Migrația este o ripostă a oamenilor față de atitudinea statului vizavi de fiecare cetățean în parte. Migrația excesivă, lasă amprente de lungă durată. Este foarte dificil să modificăm stereotipurile emigrației, în contextul în care, avem generații a căror părinți au emigrat de două – trei decenii peste hotare. Probabilitatea lor de a reveni în țară este foarte mică, căci emigranții văd diferențele, în special, atitudinea statului față de proprii cetățeni.

Statul a avut de-a lungul anilor, politici care să încurajeze cetățenii să rămână în țară?

Politici au fost, însă adesea ele au fost incoerente cu tendințele demografice și a migrației, dar și prin mecanismele care au fost parte ale acestor politici.

Numărul nou născuților este mai mic decât numărul persoanelor decedate. Pe lângă exodul masiv al populației, avem o rată a natalității scăzute și o tendință îngrijorătoare, ridicată chiar a mortalității. Doar în 2019 au decedat 45 de mii de oameni. Care sunt motivele acestei discrepanțe – faptul că oamenii nu concep copii din motive economice, din cauza schimbării mentalității tinerilor de astăzi, ori sunt și motive de alt gen?

Răspunsul cel mai corect e toate împreună. Însă, aici se mai adaugă sterilitatea, atât masculină, cât și feminină. Stabilitatea familiei s-a redus aproape de două ori. În Republica Moldova stabilitatea unei familii este doar de 9-10 ani. Primul copil este o dorință, iar al doilea – o întâmplare. Tinerii care se căsătoresc la vârsta de 26 – 27 de ani au doar o singură naștere. Iar de fapt, din punct de vedere demografic, ar fi bine ca o familie să aibă doi sau chiar trei copii.

Până în anul 2050, Republica Moldova ar putea pierde un milion de locuitori, fiind în top cinci țări din Europa de Est cu cea mai rapidă rată de depopulare. Cel puțin, asta arată estimările Națiunilor Unite. Cât de real este acest scenariu sumbru?
Este real. Chiar dacă prognozele internaționale sunt efectuate de specialiști versați, eu rămân mult mai pesimist. În trecut, spațiul rural a generat dividende demografice, iar acum este un spațiu unde 60 la sută dintre oameni doar locuiesc și nu se reproduc, mă tem că ar fi urmări și mai grave. Ne-am aștepta ca în 2050 în țară să rămână puțin peste un milion de oameni. Dacă nu vom avea un trend al natalității pozitiv, atunci problema dispariției statului se cifrează la 25 de ani.

Fenomenul migrației ar trebui să ne îngrijoreze? Politicienii dese ori vorbesc despre faptul că migrația este un fenomen normal la nivel mondial.

Da, ar trebui să ne îngrijoreze. Explicația este foarte clară. Avem un număr al populației foarte mic. Pe de altă parte, pe fonul unei migrații, excesive, avem o migrație latentă. Majoritatea celor care vin în Republica Moldova sunt musulmani. În acest context, aș spune că spațiile goale nu vor fi, ele vor fi. Însă, mă întreb, ce țară vom avea când populația de bază a țării dispare…

Datele oficiale, puse la dispoziție de Biroul Național de Statistică, arată că 70% din toți emigranții sunt din mediul rural. Odată cu această depopulare, satele Republicii Moldova, rând pe rând, mor și ele. Colacul de salvare din mâinile deputaților, rămâne tot la ei, cu fiece guvernare care vine și pleacă. Asta se întâmplă în pofida propunerilor Administrațiilor Publice Locale, care vin neobosit cu soluții reale în acest sens, dar nu sunt auzite. Există date pertinente, care ar arăta numărul real al localităților unde nu există niciun locuitor, câte sunt la număr, dar și care este procentajul celora pe cale de dispariție?

Recensământul din 2014 a arătat cu lux de amănunte că în următorii ani riscă să mai dispară în jur 150 de sate. Noi putem opera cu date doar cu Recensământul din 2014, însă la distanță de șase ani de zile, tabloul e cu totul altfel.

Cum se poate opri depopularea Republica Moldova? Există un remediu aplicabil pentru această problemă?

Soluționarea problemelor demografice este posibilă, însă trebuie să există politici corecte.

Aceste politici costă atât de mult?

Costă dacă ele au o bază de cercetare, dacă au fost adaptate la noile realități și dacă ele au fost îndreptate către cetățean și problema demografică.

Ce nu au înțeles autoritățile, în problema demografică, în aceste trei decenii de Independență?
Vă mulțumesc pentru întrebare. Niciodată cercetarea științifică nu a fost pusă la baza politicilor demografice. Niciodată experții din țară nu au fot apreciați, în contextul în care au încercat să alarmeze profunzimea situației demografice. De cele mai dese ori, am fost catalogați ca niște oameni neserioși, dacă spuneam că există anumite probleme.

Ce le-ați spune autorităților, care vor citi acest interviu.

Țara va exista atâta timp cât va fi și poporul. Politicienii niciodată nu au conștientizat care este profunzimea resurselor demografice prin prisma dezvoltării. Migrația este un răcnet al cetățenilor vizavi de atitudinea statului.

Vă mulțumim.

Dosar Media

Ai o noutate?