Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, azi dimineață, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) la care se va discuta despre problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia.
La ora 11:00, Preşedinta Maia Sandu va susține un briefing de presă pe marginea deciziilor CSS.
Astăzi, de dimineață, au loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, la care am discutat un subiect foarte important pentru Republica Moldova, și anume despre corupția politică și despre atacul la democrație, atacul la democrație Republicii Moldova, pe care l-am urmărit cu tot zi, în timpul alegerilor prezidențiale și a referendum-ului. Am văzut cum grupări criminale au încercat să substituie voința cetățenilor Republicii Moldova, prin cumpărare de voturi au încercat să influențeze decizii importante pentru Republica Moldova și cetățenii săi. Am discutat cu instituțiile responsabile, în special instituțiile care reprezintă justiția, despre faptul că această grupare criminală se ocupă de corupție politică nu de ieri și nu de alalta ieri.
Cel puțin de 10 ani vedem diferite forme de corupție politică, începând de la finanțarea ilegală a partidelor, finanțarea ilegală a campaniilor electorale și în ultimii ani am văzut și încercări de cumpărare de voturi. Vreau să vă amintesc că primul exemplu l-am avut în cadrul alegerilor din autonomia găgăuză, acum un an și ceva. Am văzut încercări de cumpărare a voturilor la alegerile locale din anul trecut și nu am văzut acțiuni ferme, corecte, suficiente, din partea organelor de justiție pentru a sancționa aceste acțiuni ilegale, care, repet, pun în pericol democrația Republicii Moldova.
Am discutat despre lucrurile care trebuie să se întâmple în următoarele săptămâni și luni, pentru ca statul Republica Moldova să poată să asigure respectarea votului autentic al cetățeanului, și am discutat despre acțiuni care să prioritizeze examinarea cazurilor de corupție politică, atât de către Procuratură, cât și de instanțele de ștecată. Știm că există mai multe dosare pe cazurile pe care le-am menționat aici, dar examinarea acestor dosare durează. Tocmai de aceea e nevoie să se vină, inclusiv cu modificări la nivel de legislație, care să restrângă termenul de examinare pentru cazurile de corupție politică, mai ales pentru cazurile de cumpărare de voturi.
Și, în acest sens, Guvernul, împreună cu Parlamentul, împreună cu alte instituții care sunt vizate de aceste lucruri, urmează în următoarele câteva zile să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară acestor cauze și, respectiv, reducerea termenilor de examinare, ca să nu avem situații în care se amână pentru mulți ani examinarea acestor cazuri și, respectiv, perpetuarea lor. Am vorbit despre nevoie de a consolida legislația pe domeniul de securitate națională, chiar dacă, în ultimii ani, am îmbunătățit legislația pe acest domeniu, dar este clar că nu a fost suficient. Sigur că legile și procedurile sunt foarte importante, dar cei mai importanti sunt oamenii care trebuie să pună în aplicare aceste legi și aceste proceduri.
Și vreau să folosesc această ocazie să le mulțumesc tuturor oamenilor din instituțiile publice care au muncit contra cronometru și care au reușit să prevină o fraudare și mai mare a votului, care au reușit să apere, într-o anumită măsură, votul cetățanului. Acești oameni trebuie aplaudați, dar de la ei trebuie să ia exemplu și ceilalți oameni din instituțiile statului, oameni din instituțiile procuratorii, din instituțiile de menținerea ordinii și mai ales din judecătorii, pentru că doar implicării serioase și doar atunci când fiecare, la locul de muncă, își va face treaba corect, doar atunci vom avea toate aceste procese oprite, mă refer la procesele de corupție politică, și, respectiv, vom putea să apărăm votul cetățanului mult mai bine decât am reușit în turul 2, pentru că în turul 2, totuși, cumpărarea de voturi a fost un fenomen mai mic decât în primul tur și în cazul referendumului. Vreau să spun că evaluarea externă trebuie finalizată, în poficiul târjirii cu care unii luptă împotriva acestui proces de evaluare externă.
Noi avem nevoie de instituții în care se regăsesc oameni corecți și onești și ați văzut că o parte dintre ștecătorii corupți au fost deja eliminați din sistem și e important să continuăm acest proces. Pe reformele instituționale am discutat încă o dată despre nevoie de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea curții anticorupție și crearea acestei curți în regim de urgență. Parlamentul urmează să mai aibă consultări publice pe marginea acestei legi în această săptămână, așa încât să avem procese clare, transparente și mai ales eficiente pentru a crea o curte anticorupție puternică care să se ocupe în special de cazurile de corupție mare, inclusiv cazurile de corupție politică.
Și trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura anticorupție nu au dat rezultate și sugestia, recomandarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura anticorupție pentru că am văzut un eșec total din partea acestea pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice. Vreau să anunț aici că joi, către sfârșitul acestei săptămâni, joi și vineri, cred că vom invita la consultări publice aici, la președinție, reprezentanți ai partidelor politice, dar și reprezentanți ai altor categorii din societatea civilă, altor părți interesate. Joi voi avea discuții cu reprezentanții partidelor politice despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindem ca să combatem corupția politică.
Vreau să vă amintesc că ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri și la referendum nu a afectat un partid politic sau un candidat. Mai mulți candidati și mai multe partide politice sunt afectate de cumpărare de voturi și cu toții ne dorim ca cetățenii Republicii Moldova să decidă cine trebuie să conducă țara și nu banii murdari care vin dintr-o parte sau alta.
Sesiune de întrebări / răspunsuri
Ați vorbit despre necesitatea unor remanieri, unde anume? Sunteți mulțumită sau nu de activitatea acestor instituții?
Există vulnerabilități și lacune în toate instituțiile. Repet, gruparea criminală care a cumpărat voturi în aceste alegeri există, acționează Republica Moldova de cel puțin 10 ani și în acești 10 ani instituțiile noastre nu au întreprins suficiente acțiuni pentru ca să oprească aceste acțiuni abuzive.
Au fost instituții care pe ultima sută de metri s-au implicat și au reușit mai mult și au fost instituții care nici pe ultima sută de metri nu s-au implicat. Nu vreau să generalizez. În fiecare instituție sunt oameni responsabili care au muncit, dar, în general, avem o situație nesatisfăcătoară.
De aici și nevoia de a interveni, de a corecta. Și în raport cu Procuratura Anticorupție, așa cum am zis, e clar că schimbările care au fost făcute până acum nu au dat rezultate. Solicitarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost ca în următoarele zile să vină cu propuneri despre cum ar trebui să arate Procuratura Anticorupție, așa încât să vedem rezultate mult mai bune decât am văzut până acum.
Unde vedeți Procuratura Anticorupție, la ora actuală? Este o instituție independentă, un DNA sau cum?
Procuratura Anticorupție trebuie să fie o instituție eficientă, care reușește să combată corupția mare și corupția politică, așa cum spuneam eu acum, este cea mai periculoasă formă de corupție care pune în pericol și democrația și securitatea statului. E nevoie de o instituție care să funcționeze, să fie eficientă și să funcționeze.
Doamna Maia Sandu, vreau să comentați plecarea domnului Spânu din guvern și partid și de asemenea în acest context să ne spuneți dacă mai urmează remanieri în guvernul actual și pentru plecări dacă se regăsește Ministrul Justiției, Ministrul de Interne. Mulțumesc frumos!
Respect decizia domnului Andrei Spânu și îi mulțumesc pentru toată contribuția lui, pornind de la schimbările pe care le-a inițiat în sectorul energetic și faptul că Republica Moldova a scăpat de șantajul energetic, vorbind despre proiecte importante, în special programul satului european, dar și multe programe și proiecte care au rezultat în segmente importante de drumuri reparate, reabilitate sau construite de la zero, sunt lucruri importante pe care le apreciem. Și cât ține de guvern, decizia este a Domnului Prim-Ministru, el va anunța dacă face modificări și care sunt acestea.
Doamna Președinte, ieri au fost depistate două drone pe teritoriul țării noastre. Cât de periculoase este situația, de cât înțelegem radarul nou, cel francez, nu le-a depistat? Și dacă aveți informație, aveau explozibil sau nu? Și în general cât e de periculoasă situația, dacă este posibil să mai apară astfel de incident?
Din prima zi de război, noi am făcut totul ca să protejăm spațiul aerian al Republicii Moldova, inclusiv aceste achiziții pe care le-am făcut, a fost pentru ca să putem să depistăm și să nu avem situații care creează pericol pentru cetățeni.
Din ce au raportat instituțiile, aceste drone nu prezintă pericol pentru cetățeni, dar în continuare trebuie să fim vigilenți și în continuare trebuie să ne, să achiziționăm tehnica de care este nevoie ca să avem toată țara protejată și toți cetățenii să se simtă în siguranță. Pentru moment, aceste lucruri nu reprezintă un pericol pentru Republica Moldova, dar însăși război la hotar și faptul că dronele survolează spațiul aerian al Republicii Moldova, asigur că sunt motive de îngrijorare. Ați vorbit despre o discuție cu partidele politice extraparlamentare de orientare pro-europeană.
Vreau să vă întreb, doamna Sandu, dacă luați în calcul, eu știu, cooptarea unor lideri politici sau unor membri acestor partide la guvernare pentru, nu știu, un guvern de coaliții pe viitor?
Întrebările despre componența guvernului le adresați domnului prim-ministru. Eu invit la discuții partidele politice pentru a discuta despre cum împreună asigurăm democrație în Republica Moldova. Așa încât, indiferent pentru cine vor să voteze cetățenii, să aibă certitudinea că cei pentru care au votat vor ajunge să conducă țara și nu voturile cumpărate vor face diferența și respectiv vor decide în locul lor.
Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!