Cum fac să am timp pentru mine și pentru copii: Mi-a schimbat viața, jur!

Primesc foarte des întrebările acestea: Cum pot să stau atâta în parc cu copiii seara? Și în weekend, nu fac curat? Cum de suntem mereu pe coclauri? Nu sunt stresată de treburile casnice? Când pun hainele curate la loc? Ce mâncăm, dacă în loc să gătesc acasă, suntem la înot? Cine aspiră?

M-am gândit că ar fi de ajutor să vă povestesc câteva dintre lucrurile pe care le-am implementat la noi acasă tocmai ca să nu ne irosim viața prinși în chestii care pot fi rezolvate fără consum de timp și energie din partea noastră, ca să ne rămână mai mult timp de stat împreună afară sau în casă, scrie autoarea blogului Prințesa urbană.

Am observat cât de greu îmi e să le fac pe toate, eram obosită, nervoasă, nu mă bucuram de nimic. Așa că am făcut un pas în spate și m-am uitat la lista mea cu lucruri de făcut, am observat ce mă seacă de energie, separat am făcut listă și cu ce am nevoie să fac ca să fiu bine la cap. Apoi am găsit soluții să deleg treburi de pe prima listă, ca să fac loc celor de pe a doua.

Pentru mine cel mai important e să fac rost de timp (cu copiii, cu mine și cu soțul meu) în care doar mă bucur de ce avem, nu mă gândesc la ce mai e de făcut acasă. Sigur nu e toată lumea la fel, știu femei care le fac singure pe toate și se bucură de asta. Tot respectul pentru ele!

E posibil ca soluțiile mele să nu fie bune pentru voi, dar sigur le puteți găsi pe ale voastre, e vorba despre un sistem, un mindset, o eliberare de sub presiunea asta a femeii care dacă nu gătește, spală, freacă, aspiră, alăptează, leagănă, alină, iubește perfect și le face pe toate complet asumat și fericită de norocul ei, nu e femeie.

Iată mai jos zece lucruri care mă ajută

Mașina de spălat vase

Mi-a schimbat viața, jur! Am câștigat cel puțin o oră pe zi în absolut fiecare zi, ca să nu mai zic de relaxarea pe care mi-o aduce faptul că știu că oricât de plină ar fi chiuveta, în cinci minute încarc totul în mașină, ea spală, și eu fac orice altceva e important pentru mine. Nu mă joc cu copiii frământată de faptul că în cealaltă cameră mă așteaptă vase. Nu mă grăbesc să plec din parc că am oalele murdare. E cel mai utilizat electrocasnic de la noi din casă după frigider și când s-a stricat, am fost deprimată trei zile (până a venit nenea și a reparat-o). Vă recomand din suflet mașina de spălat vase. Dacă aveți loc, luați una mare, să intre în ea și oale și tigăi. Noi umplem o mașină pe zi (patru persoane, 3-4 mese), când avem musafiri, două sau chiar trei mașini pe zi.

Consumă mult mai puțină apă decât ai consuma dacă le-ai spălat tu. La fel și detergent, cu o pastilă mică spală și clătește zeci de farfurii și tacâmuri. Le scoate ca noi.

Aspiratorul robot

Asta e contribuția soțului. S-a gândit el că dacă nevasta nu face, el nu face, cineva sau ceva trebuie să facă, așa că a luat un aspirator robot care aspiră și spală pe jos cât noi ne dăm cu bicicletele. Tot ce trebuie să facem este să ridicăm de pe jos micile obstacole, ca el să poată ajunge cât mai peste tot, așa. Când termină, se duce singur la garaj (construit tot de soț, e foarte priceput) și se încarcă. Venim din parc, casa e lună.

Sigur că avem și aspiratorul normal, parcat în bucătărie. Aspirăm după fiecare masă, în caz că nu știați avem doi copii.

Cumpărăturile online

Economisesc o grămadă de timp, dar și bani. Am lista săptămânala, am optimizat cantitățile, ca să nu mai aruncăm mâncare. În loc să pierd 3-4 ore pe săptămână cu drum și alergat printre rafturi, fac totul online în 5 minute pe ceas. Bonus, vin la ușă, nu car eu nimic!

Uscătorul de rufe

Nu mai stau să atârn 30 de ciorăpei cât juma de palmă, nici tricouri sau cearceafuri puse în patru. Iau boț rufele ude în lighean, le bag în uscător, peste o oră juma le scot călduțe și uscate, le sortez și le împăturesc cu ajutorul copiilor, apoi fiecare își ia teancul și le pune la el în dulap. Nu, nu le calc.

Doamna la curățenie o dată la două săptămâni

Pentru că în weekenduri vrem să profităm de timp împreună și să ieșim în mici excursii, la teatru, la munte, doamna Vali vine să ne salveze. Spală frigiderul (asta e ceva ce îmi place să fac, dar nu apuc niciodată), băile, pune la loc jucăriile copiilor (degeaba) și tot așa.

Slow-Cookerul

Pui ingredientele dimineața, ai mâncarea gata la prânz când revii din parc sau de la teatru. Legume dedesubt, carne deasupra, din legume faci piure, din zeama de sub ele faci sos, carnea e fragedă, toată lumea fericită. Dacă ai două oale din astea, pac, faci și ciorbă în paralel.

Noi avem un model e Crock Pot mic, de 3,5 l, model clasic (am dat vreo 200 de lei pe el), fără ecran și deloc digital, că acelea sunt mai scumpe și au și risc mai mare să se strice. Punem crockpotul pe o priză programabilă, să se oprească atunci când vrem noi, și gata.

Gătit la două zile 

Copiii au prânz și gustare de după-amiaza la școală, dar când îi iau mereu sunt flămânzi, așa că le duc în caserole încă o masă consistentă, dar nu fac ceva nou în fiecare zi. Mâncarea e bună și a doua zi, de fapt, de cele mai multe ori e chiar mai bună. Alternăm puiul cu peștele și vita, mereu avem legume și carbohidrat, sosuri, chestii la cuptor.

Cina rece

Pentru că seara mereu stăm în parc mai mult decât ne propunem, ajungem acasă târziu și suntem în întârziere, seara nu gătesc, nu e timp. De mulți ani ne-am obișnuit ca cina să fie rece: fiecare scoate din frigider ce dorește, masa e gata în 2 minute: pâine prăjită, măsline, roșii, unt, humus, zacuscă, chiftele din legume, dacă rămân de la gustare, ridichi, telemea, pate de casă. În felul acesta nu tai timp de parc ca să pregătesc mâncarea de seară

Rezerve de conserve

Când e foamea mare și nu ai timp să gătești, o salată rapidă de ton cu porumb și mult pătrunjel, niște spaghete cu sos pesto cumpărat, o conservă de sardine cu pâine prăjită și ceapă merg foarte bine.

Comandă de mâncare

Nu ești o mamă rea și o nevastă vaidecapulei dacă din când în când în loc să te spetești la aragaz, suni și dai comandă de niște ciorbe, piureuri și gulaș de la restaurant. Pe lângă că s-ar putea să fie mai bune (no offence, pur și simplu mâncarea la ceaun e mai bună decât cea la crăticioară), familia se va bucura să aibă alături o mamă proaspătă și veselă în loc de una epuizată și nervoasă că în singura ei zi liberă stă și sclavagește la tigaie.

Cât mai puține ecrane când suntem împreună

Am observat asta și la soț, și la copii, și la mine: când unul freacă un ecran și altul vine și cere atenție (să ne jucăm, să citim, să orice), primul se enervează, se răstește, al doilea se supără, crește tensiunea, se rupe magia. Merge când ne uităm toți la ceva, aia da, pentru o vreme scurtă, apoi însă, se aprind spiritele și nu mai e timp frumos împreună, e timp de nervi și frustrări separat.

Șoc și groază: NU CALC

Nu am călcat niciodată hainele copiilor, nici pe ale mele nu le calc, cumpăr haine care nu se șifonează foarte rău, le netezesc când le scot din uscător sau le usuc pe umeraș direct. Nu calc prosoape, cearceafuri, fuste, nimic.

Întrebuințarea soțului și a altor ajutoare disponibile

Mami e și ea om și are nevoie de pauze. În acele momente, tatăl are ocazia unică de a petrece timp de calitate cu copiii lui. Care da, poate vor plânge după mama la început, dar dacă aceste ocazii sunt cât de cât regulate, copiii învață că mami din când în când iese cu prietenele ei seara sau o jumătate de zi într-un weekend, se vor obișnui și vor prețui timpul special cu tati. În acest fel, tati și copiii dezvoltă o relație frumoasă, iar mami nu o ia razna.

Orice mână de ajutor e bună. Soacra, mama, vecina amabilă care mai vine să o ajute pe mami când copiii sunt bolnavi sau e nevoie de o masă caldă, iar mama are de lucrat. Noi nu avem ajutor din familie, sunt departe ai noștri, dar o avem pe doamna Mia, care ne ajută de patru ani atunci când unul dintre copiii e bolnav, de exemplu, eu am de făcut ceva ce nu pot anula (un eveniment, o filmare). Vine și stă cu cel mic cât eu fug să rezolv ce am de făcut sau scriu ce e urgent de publicat. Tot doamna Mia mă ajută și cu gătitul în timpul săptămânii, de două trei ori pe săptămână, ca să pot lucra și eu măcar 6-7 ore pe zi cât copiii sunt la școală. Când merg să îi iau, sunt odihnită la suflet și disponibilă pentru ei să petrecem 4 ore frumoase pe-afară, după ore.

Miserupism și relaxare

Ei, aici e cheia. Să reușești să te rupi de pleiada de TREBUIE, de nevoia ta uriașă de a le face pe toate cât mai bine, de a alerga despletită de la una la alta, de a freca pe jos când copilul doarme și de a profita de faptul că se joacă singur ca să mai speli niște vase.

Nu trebuie să le faci pe toate. Mai lasă și pe alții să facă.

Ce TREBUIE să faci este să ai grijă de tine mai mult decât de casă. Să găsești soluții pentru lucrurile care te încurcă, care nu te lasă să te bucuri de viață. Fă o listă cu ce îți mănâncă timpul și energia. Apoi scapă de ele, deleagă, negociază cu soțul. Eu am tăiat din bugetul de haine, pantofi, accesorii și alte răsfățuri ca să ne permitem câteva dintre cele de mai sus. Prefer să am TIMP și o listă TO DO goală, ca să pot respira, decât să am un dulap plin și un creier sufocat de prea multe lucruri de dus la sfârșit.

Dosar Media

Ai o noutate?