Companie multimiliardară din Emirate își retrage intenția de a investi în Moldova

RMB Group, companie multimiliardară din Emiratele Arabe Unite, își retrage intenția de a investi în Republica Moldova pe o perioadă nedeterminată. Potrivit unui comunicat de presă, decizia survine în urma unor „măsuri demotivante”pe care le-au întreprins organele de dreptîn privința companiei și a partenerilor ei de la Chișinău. Odată cu anularea deciziei, Republica Moldova pierde o investiție inițială de circa 7 milioane de euro, transmite IPN.

RMB Group, reprezentată la Chișinău de compania subsidiară ”Global Real Estate Engineering Development MOL” SRL, planifica să cumpere 50% din compania moldovenească care deține imobilul de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.182. RMB Group intenționa să dezvolte pe adresa respectivă un proiect imobiliar în materie de energie verde. Pentru finalizarea tranzacției, RMB Group a transferat în contul subsidiarei sale suma totală de 7 106 524,56 Euro.

Conform legilor moldovenești tranzacțiile de o anumită complexitate sunt verificate de către instituțiile abilitate, într-o perioadă de maxim 30 de zile. O asemenea verificare a fost dispusă în luna aprilie a acestui an și în cazul RMB, însă organele de drept nu au deblocat suma nici până în prezent.

Compania consideră nedrepte acțiunile CNA, întrucât ea a fost auditată încă acum trei ani de către marile instituții financiare din Republica Moldova. În afară de aceasta, compania fost subiectul unei analize aprofundate efectuată de către unul dintre cei mai importanți consultanți internaționali – PWC. RMB Group menționează că are relații bancare extinse atât cu DB Bank, City Bank, HSBC cât și cu IFC (Banca Mondială), fapt care îi confirmă transparența și buna credință.

Compania atenționează că juriștii săi vor lupta pentru deblocarea banilor, dar și pentru tragerea la răspundere juridică și financiară a tuturor celor identificați prin lege ca fiind responsabili pentru sabotarea investiției.

RMB Group a fost fondat în 2000 de către Președintele și unicul proprietar Rashed AlBlooshi, iar în 2021 a înregistrat un portofoliu de circa 5 miliarde de euro.

Dosar Media

Ai o noutate?