Foto: suceavanews.ro

Cine va primi compensații și în ce categorii de vulnerabilitate se încadrează

70% dintre familiile care s-au înregistrat pe platforma guvernamentală pentru a primi compensații vor fi în categoria maximă de vulnerabilitate, arată datele preliminare. „70% din 700 mii de gospodării care s-au înregistrat. Suntem foarte vulnerabili la creșterea prețurilor și lucrul acesta îl știam. Platforma a demonstrat încă o dată că marea majoritate a familiilor din Moldova nu-și vor permite să plătească facturile dacă acestea nu vor fi compensate”, a spus ministrul, la Rezoomat, scrie realitatea.md

„Este un lucru pe care noi l-am intuit iarna trecută și am implementat acest sistem de compensații universale pentru toată lumea după aceleași reguli, dar eram siguri că există o anumită categorie de oameni care își pot achita facturile. Anul acesta prin acest sistem i-am țintit mult mai bine pe cei care sunt foarte vulnerabili și care nu își pot achita facturile. În categoria maximă de vulnerabilitate sunt familiile care după ce și-au achitat un coș minim de consum pentru produse alimentare, igienice, nu le mai ajung bani să plătească facturile la energie. E un număr mare de familii, ar fi jumătate de milion care este în această situație”, a adăugat Spatari.


Bani vor ajunge – statul nu se va împrumuta pentru a oferi compensații

Statul nu se va împrumuta pentru a oferi compensații, deoarece beneficiază de asistența partenerilor externi și o bună parte a banilor care vin din exterior sub formă de granturi vor fi direcționați pentru a acoperi acest efort financiar. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputat al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, la dezbaterea publică „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Dan Perciun a ținut să menționeze că programul din acest an privind acordarea compensațiilor a făcut un pas înainte, oferind și compensați la electricitate,

În sistem a fost introdus și acest furnizor. Astfel, primele două categorii, persoanele foarte vulnerabile și vulnerabile vor beneficia și de compensații la electricitate. În mare parte, acest lucru s-a făcut pentru a oferi și locuitorilor din mediul rural, care predominant se vor încadra anume în aceste două categorii, pentru că din păcate sărăcia este mai reprezentativă în mediul rural, vor beneficia de compensații la electricitate în facturile pe care le vor prmi, în special începând cu luna decembrie. Aș face o mențiune aici: având în vedere că Premier Energy facturează permanent, nu la o anumită data, pentru luna noiembrie se va acumula un sold care va fi reflectat în facturile din luna decembrie, nu există o altă posibilitate tehnică de a face acest lucru, dar de principiu majoritatea convărșitoare a consumatorilor de electricitate din mediul rural vor beneficia de acest suport”, a adăugat Dan Perciun.

Potrivit lui Dan Perciun, guvernarea a încercat să facă în așa fel încât, puse cap la cap, compensațiile și ajutorul pentru perioada rece a anului să asigure posibilitatea achitării facturilor.

”Bineînțeles că tarifele sunt semnificative. Este o situație excepțională din cauza circumstanțelordin regiune, a războiului prin care noi toți trecem și cred că ar însemna să ne amăgim dacă am fi totalmente detașați de ceea ce se întâmplă. Ar însemna să fim într-o realitate paralelă, să nu înțelegem că războiul ne afectează. Cred că unii cetățeni, poate, au încă aceaste dubii și neclarități, dar deconectările la energia electrică din ultimele două săptămâni pe mulți i-au trezit la realitate.”, a declarat deputatul.

Dan Perciun menționează că acest program de compensare a facturilor se ridică la cinci miliarde de lei și asta este de două ori mai mult decât a fost oferit anul trecut.

Este vorba doar de compensații în factură. Pe lângă asta există acel ajutor pentru perioada rece a nului care se mai ridică încă la un milliard de lei. Deci vorbim cumulativ de vreo șase miliarde de lei pe care statul le alocă în acest sens, este aproape jumătate din tot fondul de pensii, care iarna aceasta va fi direcționat către compensații”, a dăugat deputatul.   

Întrebat dacă vor fi suficienți bani pentru a oferi compensații în contextul în care tarifele la resursele energetice ar putea să mai crească, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a dat asigurări că surse financiare statul are.

”Bineînțeles că bani vor ajunge. Banii vor fi alocați din bugetul de stat, dar și din asistența externă. De exemplu, Germania ne-a dat 40 de milioane de euro, Italia, Elveția și Suedia urmează să ne dea circa 22 de milioane de euro, UE – 75 de milioane de euro. O bună parte a acestor bani sunt direcționați spre oferirea compensațiilor”, a declarat Perciun.

Potrivit deputatului PAS, statul nu se va împrumuta pentru a putea oferi compensații la contor, întrucât beneficiază de asistența partenerilor externi și o bună parte a banilor care vin din exterior vor fi direcționați pe acest segment. Oficialul a precizat că statul se împrumută doar pentru a putea face investiții, însă, la fel, de pe piața externă. 

”Banii sunt din granturi. Doar grantul din partea Germania ne permite să acoperim integral compensațiile pentru luna noiembrie. În același timp, țara se creditează ieftin pentru a investi în infrastructură și energetică. De exemplu, credite pentru modernizarea Căilor Ferate, pentru termoizolarea clădirilor ș.a. Atâta timp cât aceste credite sunt folosite pentru investiții, ele nu trebuie să ne sperie, asta este o chestie normală. Depinde pentru ce le folosim și la ce preț le credidam”, a mai spus deputatul PAS, Dan Perciun.

Președintele Comisiei parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, Dan Perciun, a precizat că Ministerul Finanțelor a renunțat să se mai împrumute de pe piața internă, întrucât dobânda este foarte mare. Iată de ce, soluția pe care au văzut-o autoritățile în acest sens s-a regăsit în exterior. Respectiv, statul se va împrumuta din afara țării la o dobândă mai mică decât oferta care este pe piața națională.

Referindu-se la disponibilitatea surselor energetice alternative, deputatul Dan Perciun a declarat că în condițiile în care Republica Moldova își dorește să fie un stat independent din acest punct de vedere, atunci ar trebui cel puțin să aibă posibilitatea tehnică să cumpere resurse energetice din altă parte decât din Federația Rusă.

Partea bună este că în ultimul un an și jumătate s-au făcut eforturi masive din partea guvernării pentru ca o asemenea posibilitate tehnică să fie asigurată. În anul 2019 a fost guvernul condus de Maia Sandua semnat acel contract pentru 400 de milioane de euro ca Republica Moldova să fie interconectată cu România la energie electrică și dacă guvernul condus de Ion Chicu și-ar fi făcut treaba, poate că astăzi am fi avut deja aceste linii electrice construite. Altfel procesul este încă în derulare și sperăm ca în doi ani de zile să avem posibilitatea să cumpărăm energia electrică direct”, a declarat Dan Perciun.

Cât privește achiziționarea gazului natural din surse alternative, deputatul susține că actualmente Republica Moldova nu mai are o problemă în acest sens, întrucât nu mai depinde totalmente de Gazprom.

Astăzi nu avem o problemă cu achiziționarea din surse alternative a gazului natural. Ceea ce este o mare reușită. Da, prețul poate fi o problemă, dar cel puțin nu mai suntem în situația în care Gazprom ar putea unilateral să ne deconecteze gazul și să nu avem absolut nici o soluție în aceste circumstanțe.  Mai mult decât atât, dacă vorbim de disponibilitatea gazului, vă aduc aminte că avem un contract semnat cu Gazprom pe cinci ani pe care acesta alege să-l ignore într-o manieră urâtă și neprietenoasă, începând cu luna octombrie, când s-au redus volumele de gaze livrate în Republica Moldova”, a declarat Dan Perciun în cadrul conferinței de presă.

Totodată, Dan Perciun a ținut să precizeze că o eventuală diminuare a volumelor livrate de Gazprom către Republica Moldova în luna decembrie, așa cum anunțase anterior gigantul rus, ”creează o situație mai dificilă în care autoritățile de la Chișinău trebuie să decidă fie să cumpere în sută la sută gaz din surse alternative pentru a oferi Transnistriei ca aceasta să producă energie electrică, fie să păstreze aceste volume proporțional pe malul drept. Dar în această situație nu există gaz disponibil pentru Centrala de la Cuciurgan ca să producă energie electrică. În acest context, problema disponibilității energiei electrice astăzi este generată de reducerea volumelor de gaze furnizate de către Gazprom”.

Deputatul PAS declară că în ultimul an guvernarea a depus eforturi pentru a conecta Republica Moldova la rețelele energetice europene și astăzi este posibilitatea de a cumpăra, prin Ucraina, energie electrică din România sau din alte surse, dar asta face Republica Moldova vulnerabilă la un eventual atac din partea Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Dosar Media

Ai o noutate?