Următorul procuror general al țării ar urma să fie Veronica Dragalin, care a emigrat în Statele Unite mai mulți ani în urmă, spune fostul procuror al Capitalei, Ion Diacov, în cadrul unei emisiuni TV.
Potrivit lui Diacov, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci așa zisele concursuri se fac doar de ochii lumii și nu au nici o relevanță.
”Eu am citit în presă lista candidaților, am văzut o femeie pe acea listă, din Moldova care muncește în SUA, pe lângă Procuratură. Dumneaei parcă este candidat. Dacă e adevărat, atunci dumneaei va fi procuror general, iar concursurile se fac cum se fac”, a declarat Diacov.
Cinci candidați s-au înscris în concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție. În listă se regăsesc procurori, dar și persoane din afara sistemului Procuraturii, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Potrivit surselor tv8, printre pretendenții la fotoliul de șef al PA se numără și un reprezentant al diasporei, Veronica Dragalin, jurist de profesie, în prezent procuror adjunct al Statelor Unite, Secția de corupție publică și drepturi civile.
Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, președinta organizației Moldova-AID și cea care organizează în fiecare an tradiționala Convenție moldo-americană, eveniment care întrunește reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, dar și persoane originare din Republica Moldova și stabilite cu traiul în Statele Unite ale Americii.
Veronica Dragalin a studiat la Dreptul la Universitatea din Virginia, considerată una din cele mai bune facultăți de Drept din Statele Unite ale Americii. Procurorul a instrumentat numeroase cazuri de corupție mare în Statele Unite.
Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concus pentru funcția procuror-șef al Procuraturii Anticorupție în data de 4 februarie. De atunci, termenul limită pentru depunerea dosarelor de concurs a fost extins în cadrul mai multor ședințe CSP, acesta fiind prelungit până în data de 11 aprilie curent.
Următoarea etapă a concursului – preselecția candidaților, urmează să fie efectuată de către o comisie specială instituită de CSP, care va fi responsabilă de două etape: competiția dosarelor depuse și proba interviului. Pretendenții la fotoliul de șef al PA vor trece „filtrul integrității” în contextul noii legi privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, așa numitul pre-vetting.
Comisia specială examinează, în ședință închisă, dosarele candidaților și ia decizia cu privire la admiterea lor. Ulterior, lista finală a candidaților admiși va fi plasată pe pagina web a CSP.