Foto: evz.ro

Ce se întâmplă cu dolarul american? A ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Dolarul american a coborât joi la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani în raport cu yuanul chinez și s-a depreciat și în raport cu alte monede asiatice. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce candidatul democrat la alegerile prezidențiale americane, Joe Biden, și-a majorat avantajul față de rivalul său, președintele Donald Trump, scrie Agerpres, citând Reuters.

Potrivit celor mai recente informații, Joe Biden a ajuns la un total de 264 de voturi ale Colegiului electoral față de 214 de care beneficiază Trump. Câștigătorul are nevoie de 270 de voturi ale Colegiului electoral.

Cu toate acestea, piețele financiare se pregătesc pentru mai multe zile, chiar săptămâni, de incertitudine în condițiile în care Donald Trump a deschis mai multe demersuri legale cu privire la numărarea voturilor în alegerile din SUA. Potrivit traderilor, aceasta ar putea afecta evoluția dolarului pe termen scurt.

Potrivit analiștilor, așteptările că Administrația Biden va adopta o atitudine mai conciliantă în politica comercială este posibil să ducă la deprecierea dolarului în raport cu monedele statelor, care în repetate rânduri au fost supuse unor tarife vamale comerciale în perioada administrației Trump.

„Evoluția yuan-ului și a peso-ului arată că piața încearcă să ia în calcul o victorie a lui Biden”, spune Masafumi Yamamoto, analist la Mizuho Securities în Tokyo.

Chiar dacă Biden va reuși să depășească provocările legale ridicate de Trump pentru a fi următorul președinte al SUA, republicanii par să fi păstrat controlul asupra Senatului și pot să utilizeze acest lucru pentru a influența agenda lui Biden, un alt element luat în calcul de traderii valutari.

Unii analiști susțin că un control al republicanilor asupra Senatului ar împiedica Guvernul Biden să majoreze taxele pe companii, un lucru care este pozitiv pentru evoluția acțiunilor. Cu toate acestea, există și argumentul contrar că un guvern divizat scade șansele unor mari stimulente fiscale, un lucru care poate fi considerat negativ pentru acțiuni.

În alte părți ale lumii, lira sterlină s-a depreciat în raport cu dolarul și cu moneda euro după ce în presă au apărut informații potrivit cărora Banca Angliei ar putea anunța joi seara introducerea unor dobânzi negative.

Atenția investitorilor este îndreptată și asupra Rezervei Federale americane, care la reuniunea de politică monetară de joi ar urma să anunțe că a menținut nemodificată dobânda de bază.

 

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?