Ce riști dacă ți-ai uitat permisul auto acasă și ești ”prins” de polițiști

Regulamentul Circulației Rutiere prevede că, la cerința agentului de patrulare, conducătorul auto este obligat să ofere spre verificare permisul de conducere. Ce riscă conducătorul auto care și-a uitat permisul acasă?

Dacă conducătorul auto nu are asupra sa permisul de conducere și este stopat de către polițist, acesta poate fi sancționat în temeiul Codului Contravențional articolul 232.

 Articolul 232. Conducerea vehiculului de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere
            (1) Conducerea vehiculului de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă
            se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale.

Mai exact, dacă conducătorul auto deține permis de conducere, dar l-a uitat acasă, agentul de patrulare poate verifica în sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport, sau dacă este privat de permisul de conducere. În acest caz conducătorul auto este amendat de la 3 la 6 unități convenționale, adică 150-300 de lei.

Mai grav este dacă conducătorul auto a urcat la volan fără a deține permisul de conducere. În acest caz sancțiunea ce urmează a fi aplicată este de la 30 la 60 de unități convenționale, adică 1500-3000 de lei.

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?