Brazii de la pepinieriile Agenției ”Moldsilva” vor fi puși în vânzare în mai puțin de o lună. Vă întrebați cât vor costa brazii naturali în acest an? Administrația Moldsilva examinează posibilitatea de a diminua, cu aproape 20%, prețul pentru un brad. Astfel încât familiile să se poată bucura de un Pom de Crăciun natural în casă de sărbători.
Brazii vor fi aduși din pepinierele silvice de la Chișinău, Edineț, Glodeni, Iargara, Cimișlia, Strășeni și Nisporeni. Din cele 12 milioane de puieți din toate pepinierele silvice ale agenției, 15% sunt brazi.
Brazii naturali în anul 2019 – care a fost prețul
Anul trecut prețul a fost de 36 lei/metru pentru molid. Brazii argintii sunt puțin mai scumpi. Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, a declarat pentru IPN că ”în contextul pandemiei, când multă lume a fost afectată financiar, săptămâna viitoare va propune Consiliului de Directori reducerea prețului cu 20%”.
El a menționat că încearcă să comercializeze brazii naturali prin intermediul întreprinderilor silvice, pentru a evita intermediarii și creșterea prețurilor. Întreprinderile silvice, după ce obțin autorizațiile necesare de la administrațiile locale, urmează să amenajeze platforme speciale de comerț.
Istoria bradului de Crăciun
Bradul este considerat un arbore sfânt pentru că vârful său se îndreaptă spre înaltul cerului dumnezeiesc. Ramurile sale rămân permanent verzi, amintind de viaţa veşnică. Cele mai vechi datini legate de bradul de Crăciun provin din Roma Antică.
Atunci când locuinţele erau împodobite cu un brad sau cu crenguţe de brad în timpul sărbătorilor. Bradul era atârnat, uneori, de tavan cu vârful în jos. Obicei pe care nimeni nu l-a putut descifra până în prezent, iar până în secolul XII, brazii de Crăciun nu erau împodobiţi.
În anul 1510 apare primul brad împodobit, la Riga, în Lituania. În anul 1521 prinţesa Hélene de Mecklenburg a adus la Paris obiceiul împodobirii bradului, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans.
În 1584, pastorul şi cronicarul Baltazar Russow a scris despre tradiţia împodobirii unui pom în piaţă unde tinerii cântă şi dansează în jurul lui, după care îi dau foc. În anul 1605 a fost înălţat primul brad de Crăciun într-o piaţă publică din Strasbourg, fiind împodobit cu mere roşii, iar în acelaşi an, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian împodobeşte primul brad, în felul în care îl împodobim şi astăzi.
Bradul de Crăciun în SUA
Bradul de Crăciun a ajuns în Statele Unite, în anul 1749, odată cu coloniştii germani stabiliţi în Pennsylvania şi cu mercenarii plătiţi să lupte în Războiul de Secesiune. În anul 1804, soldaţii din Fort Dearborn au tăiat brazi din pădure cu care şi-au decorat barăcile în timpul sărbătorilor de iarnă, dedicate Naşterii Mântuitorului.
În anul 1841 apare în Anglia primul brad de Crăciun.
Atunci când prinţul Albert a dăruit un exemplar soţiei sale, celebra regină Victoria, şi l-a instalat la castelul Windsor. În vârful bradului era instalat un înger. Acesta a fost înlocuit, ulterior, cu o stea, pentru a aminti de steaua văzută de cei trei magi veniţi de la răsărit.
Unde a fost legalizată pentru prima dată împodobirea Bradului de Crăciun
În anul 1836, împodobirea bradului a fost legalizată pentru prima dată în statul Alabama. În anul 1878 au apărut globurile confecţionate din sticlă argintată de Thuringia, iar în anul 1882, după patentarea becului electric de către Thomas Edison, Eduard Johnson, un prieten al acestuia, a realizat prima împodobire a bradului de Crăciun cu beculeţe colorate care au înlocuit lumânările.
În anul 1880, obiceiul împodobirii bradului a ajuns şi la Casa Albă din Washington. Ulterior, a fost interzis de preşedintele Theodore Roosevelt, motivând pericolul unui incendiu şi necesitatea protejării mediului, tradiţia fiind reluată abia în anul 1923 şi păstrată până în prezent.
Începând din anul 1930, brazi de mari dimensiuni au fost amplasaţi în pieţe sau locuri publice, iar în anii ’70 au apărut brazii artificiali.
Citește și: FOTO/Brazi naturali în Chișinău – imaginile îți taie respirația