Foto: facebook/Ion Ceban

FOTO/Brazi naturali în Chișinău – imaginile îți taie respirația

Vom mai avea câțiva brazi naturali în Chișinău, pot fi admirați în scuarul Mihai Eminescu. Ne-am obișnuit ca în ajun de Revelion să tăiem brazii, să-i aducem în casele noastre pentru câteva săptămâni, pentru că ne dorim cu toții să simțim mirosul de brad natural.

Puțini cunosc cât de greu crește un brad și că pentru plăcerea personală de a-l avea în casă brazi naturali timp de doar o lună, cei care cresc brazii depun eforturi 10-12 ani ca bradul să atingă o inălțime de 160 cm sau puțin mai mult.

În acest an, în Chișinău au fost plantați câțiva brazi în scuarul Mihai Eminescu din centrul Capitalei, care a fost recent renovat.  Primarul Municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu alți angajați ai Primăriei Capitalei au fost cei care au plantat brazii.

Brazi vii-Ion Ceban

Ion Ceban i-a rugat pe cetățeni să aibă răbdare și să nu critice proiectele care încă nu au fost finalizate, să aștepte rezultatul final. Referindu-se la scuarul Mihai Eminescu, primarul Capitalei a declarat că ”își dorește ca acest scuar să prindă viață, urmează, pe lângă brazii ce au fost sădiți astăzi, să mai fie plantați și alți arbuști. De asemenea vor fi elemente decorative verzi lângă băncile din scuar, iar spre vară vor fi puse și vazoane cu flori”

Curiozități despre brad

Ceea ce se cunoaște mai puțin este faptul că bradul, ca și alte conifere, molidul sau pinul, crește teribil de greu. Dacă s-ar cunoaște acest lucru pesemne ar scădea apetitul oamenilor de a-l tăia și a-l aduce în casă vreme de o lună, de sărbătorile de iarnă, și în general de a fi tăiat nerațional, dincolo de o planificare realizată de silvicultori. Și ar mai fi ceva: dacă ar fi lăsate în pace, pădurile de brad au capacitatea de a se regenera în mod natural, chiar și atunci când sunt doborâte de fenomene meteo extreme (furtuni violente). Cum nu se întâmplă acest lucru, este nevoie de intervenția omului în ceea ce numește instalarea artificială a bradului (păduri plantate).

Mediul de viață al bradului și obținerea puietului de brad

Recoltarea conurilor de brad: lucrarea se efectuează înainte de desfacerea solzilor (faza de prematurație, cu 15-20 de zile înainte de diseminare), perioadă care corespunde datei de 20-25 septembrie, într-o fereastră de timp cam de 10-15 zile. Conurile se recoltează de la brazii de pe pantele însorite, manual, cu foarfeca sau cosorul.

Pentru desprinderea solzilor, conurile recoltate se întind la soare, în straturi subțiri, răvășindu-se la fiecare două zile. Dacă vorbim despre cantități mari, acestea se țin 8-10 zile în uscătorii, la temperaturi de maximum 25°C. După ce solzii se desprind de pe axul conului, amestecul se vântură pentru a separa semințele de solzi și de restul impurităților. Urmează dezariparea semințelor, care se face manual, pentru a evita spargerea pungilor de rășină, cu afectarea viabilității embrionilor și o nouă vânturare.

Modul în care sunt păstrate semințele de brad, te vor lăsa fără cuvinte

Se face în încăperi neîncălzite, în straturi de 5 cm, timp de trei săptămâni, vreme în care semințele se răvășesc zilnic, de 2-3 ori. Dacă semănatul are loc primăvara (recomandabil este să se facă toamna), peste iarnă, semințele se pot păstra în nisip reavăn, la 2-5°C, cu condiția ca încăperea să fie aerisită permanent.

În practică, silvicultorii se folosesc și de procedeul de a efectua semănatul direct pe suprafața pe care doresc s-o împădurească, fie în cuiburi (20-40-60 semințe/cuib, adică 3-6 g/cuib, pentru a se obține aproximativ 15 plăntuțe/cuib, la adâncimea de 2 cm), fie prin împrăștiere (în cazul amestecului de brad cu fag). În primul caz, puieții obținuți se replantează apoi în gropi.

Cea mai sigură metodă de plantare a brazilor

Metoda cea mai sigură este cea a semănatului în spații special amenajate (pepiniere). Semănatul se face toamna, în septembrie-octombrie (soluție recomandată) sau primăvara, în martie-aprilie.

Înainte de încorporarea în substrat, semințele se pregătesc fie prin înmuierea în apă, timp de 18 ore, fie prin prerefrigerare, timp de 21 de zile, la temperaturi de 3-5°C. Semănatul se face în rigole distanțate la 20 cm, la o adâncime de 2-3 cm.

Pe timpul iernii, rigolele se acoperă cu frunze sau folii de polietilenă pentru a împiedica spulberarea stratului protector și pentru a asigura protecția împotriva gerurilor.

Adaptarea bradului la mediul de viață

După primul an de vegetație, plăntuța are 1,0 mm diametrul la colet și 30-33 mm înălțime. După al treilea an, puieții ating 15-25 cm înălțime și au la colet o grosime de 1,5-3,5 mm.

Ei devin apți de plantare după 5-6 ani. Lucrările de îngrijire constau în umbrire, pentru a fi protejați de arșită, udare, afânarea solului, pentru îndepărtarea buruienilor, tratamente cu fungicide pentru evitatea apariției ”căderii sau culcării plăntuțelor“, aplicarea îngrășămintelor etc.

Ponderea puieților viabili după trecerea primului sezon de vegetație poate fi de 80-90%. După replantare nu toți puieții rezistă, procentul de prindere fiind în jur de 60%, iar în al doilea an procentul de uscare este de aproximativ 5%. În anul al 7-lea, brăduții ating înălțimea de 50-60, maximum 70 cm.

Cât crește un brad pe an și alte curiozități despre brazi și tipurile acestora

La 12 ani planta atinge 1,80-2,00 m, fix cât ne place nouă brăduțul de Crăciun. În sălbăticie brazii ating 70 și chiar100 de metri.

Siberian: Cea mai obișnuită varietate din Rusia

Coroana are forma unui con îngust. Înălțimea copacului este de 20-40 de metri, trunchiul are diametrul de 50-60 cm, lemnul este de culoare deschisă. Ramurile sunt subțiri, situate aproape de pământ, conurile sunt roșii. Coaja este netedă, gri, groasă medie. Acele de brad siberian nu se toarna nici cand ramurile se usuca. Această specie este considerată medicină, se utilizează coaja, ramurile, rășina și acele.

Caucazian: Este numit și brad Apollo, în cinstea zeului grec

Se dezvoltă în munți în Caucaz și în Asia Mică, până la 50 m înălțime. Baril cu diametrul de până la 2 m, coroana piramidală. Un copac cu durată lungă de viață poate ajunge la vârsta de 700 de ani. Acele sunt verde închis cu sclipici. Coaja tanara este gri si neteda, cu varsta, o nuanta obisnuita devine maro. Conurile de sex masculin sunt conuri roșii și feminine sunt maro. Acest soi preferă soluri slăbite, umede, tolerează umbra și este rezistent la înghețuri severe. În Europa, este folosit ca un pom de Crăciun. Hibrizii cei mai apreciați: Spreaderul de aur (pitic), crește încet. Jadviga este un copac înalt, cu creștere rapidă, cu ace lungi și o coroană luxuriantă. Pendula – crește încet, coroana se extinde.

Brad alb: Creste la o inaltime de 30-60 m, acele sunt plate, mici, au doua dungi albe

Pentru creșterea și dezvoltarea normală a copacului este nevoie de un sol umed, fertil, dar nu de mlaștină. Poluarea slabă a gazelor și aerul uscat, cu o scădere a temperaturii aerului de la -25 ° C, pot îngheța. Această specie este mai puțin decorativă decât bradul siberian și caucazian.

Balsamic: Înălțimea copacului de 20-25 de metri

Poate ajunge la vârsta de 150-200 de ani. Rădăcinile sunt superficiale, acele mici. Dropurile de rășină sunt eliberate din coajă.

Fiestera Fiesra: În mediul natural se găsește în America de Nord

Vedere decorativă, înălțime de până la 10-12 m. Coroana este un con, acele sunt argintiu pufos, conurile sunt mici. Coaja de copaci tineri este netedă și subțire, are o nuanță de culoare gri-brună, cu timpul devine mai densă și mai închisă. Un model sub formă de fisuri apare pe suprafața sa, picăturile de rășină se ridică din sub coajă. Acele sunt mici, fără fier. În Rusia, acest soi este mai puțin popular.

Monocrom: Înălțimea copacului adult în condiții naturale este de aproximativ 9 metri

În latitudinile noastre, acest tip de brad nu crește la o astfel de înălțime. Rezistență la frig, ușor de adaptat la condițiile orașului. Se pare decorativ, coroana este largă, piramidală, în vrac. Acele sunt lungi, moi, cu o nuanță albastră și mirosul de lamaie. Conuri mari 6-12 cm.

Dosar Media

Ai o noutate?