Cât costă euro și dolarul în weekend: Cursul valutar BNM pentru 18 decembrie

Cât costă euro și dolarul în weekend: Cursul valutar BNM pentru 18 decembrie

Pentru zilele de sâmbătă și duminică, 18 și 19 decembrie, rămân valabile cotațiile valutare anunțate de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru vineri, ultima zi lucrătoare a săptămânii.

Cursul valutar BNM valabil pentru 18 și 19 decembrie: 

  • un dolar american echivalează cu 17,7255 lei,
  • un euro este cotat cu 20,0191 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 65,13 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0450 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,13 bani.

Vineri, 17 decembrie, leul moldovenesc s-a apreciat doar în raport cu dolarul american și a scăzut față de euro, leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească la cursul BNM.

Dolarul a coborât cu aproximativ o jumătate de ban – cam cât câștigase în cotațiile de joi. Euro a urcat cu aproape 4 bani, după ce joi pierduse 8 bani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au redus cu 266,88  milioane dolari SUA pe parcursul lunii noiembrie. Pe 30 noiembrie 2021, activele oficiale de rezervă au constituit 3 miliarde 781 de milioane 420 mii dolari SUA, a precizat BNM.

Rata anuală a inflației a fost de 12,44% la sfârșitul lunii noiembrie, a informat vineri, 10 decembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM).

Pe 3 decembrie, BNM a majorat rata de bază cu un punct procentual, până la 6,5% anual. „Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereze ritmurile de creștere a prețurilor de consum”, a argumentat BNM.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?