Cât costă euro și dolarul: Cursul valutar BNM pentru 15 noiembrie

Cât costă euro și dolarul: Cursul valutar BNM pentru 15 noiembrie

Situația nu se schimbă în prima zi a săptămânii: leul moldovenesc continuă să se aprecieze față de toate principalele valute de referință, cu excepția dolarului american.

La cursul valutar oficial de luni, 15 noiembrie, prețul dolarului mai crește cu un ban și echivalează cu 17,5743 lei. Prețul euro scade cu 2 bani, până la cotația de 20,1226 lei.

Cursul valutar BNM pentru 15 noiembrie:

  • un dolar american echivalează cu 17,5743 lei,
  • un euro este cotat cu 20,1226 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 67,19 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0669 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,29 bani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Inflație de 8,81% în octombrie 2021

Rata anuală a inflaţiei a constituit 8,81% în octombrie 2021. Indicatorul a crescut notabil, comparativ cu luna anterioară. În septembrie,  inflația a fost de6,68%, iar în august – de 4,64%.

O inflație de 5%, cu plus, minus o jumătate de procent, era considerată în anii trecuți de BNM „optimă pentru dezvoltarea economiei” moldovenești.  

Rezervele valutare ale BNM depășesc 4 miliarde de dolari americani

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) se află la un nivel-record: pentru prima dată în istoria statului au depășit 4 miliarde de dolari (4 048,30 mil. dolari SUA).

Rezervele valutare ale BNM au crescut în luna octombrie cu 86,48 de milioane de dolari americani, comparativ cu luna septembrie. Au sporit atât de mult datorită suportului bugetar acordat de UE – suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor aprobat de Comisia Europeană, în numele UE: 99,49 milioane dolari SUA (echivalentul a 86,1 milioane euro), dintre care 57,4 mil. dolari SUA (echivalentul a 49,7 milioane euro) au fost acordate sub formă de asistență macrofinanciară (ultima tranșă de împrumut).

Vom mai menționa că intervențiile BNM pe piața valutară internă au fost minime în octombrie – a vândut valută echivalând cu un milion de dolari americani.

Totodată, BNM a câștigat în octombrie 1,42 milioane de dolari din aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?