A lucrat aproape o sută de zile la o cămașă tradițională – Interviu cu meșterița Mihaela Rusnac

Cămașa tradițională e un fel de carte de identitate pentru cel care o poartă. Am discutat despre asta într-un alt interviu. De data aceasta vorbim despre o cămașă realizată recent. Așa cum pot vedea cititorii noștri în imagini este una în care predomină verdele? Are o semnificație, care e aceasta?

Deoarece cămașa tradițională este considerată un produs vestimentar unic în felul său, cea care o concepe tinde spre a obține un rezultat irepetabil și original, fără a avea un echivalent. În așa mod a fost concepută și această cămașă și, rămân cu convingerea că aceste intenții le-a avut și autorul ansamblului de ornamente brodate pe cămașa ce am realizat-o recent.

Cât despre semnificația gamei cromatice, pot afirma doar că ansamblul ornamentelor utilizate este compus în mare de parte din motive fitomorfe, si anume motive florale, astfel combinația dintre verde și roșu, cred eu, e destul de potrivită, plus că originea lor provine din zona Sucevei, o zonă cu un colorit bogat și cu cantități semnificative de broderie mai ales, în zona mânecii.

Am citit în una dintre postările tale de pe pagina de facebook că această cămașă tradițională este inspirată de o lucrare din 1900? E o copie fidelă sau ai preluat doar câteva detalii?         

Deoarece tind mereu spre autenticitate și doresc să păstrez și să valorific tradițiile românești am hotărât să lucrez cu planșele ce reprezintă ansambluri de ornamente culese din popor, astfel mi-a fost de mare ajutor cartea dnei Maria I. Panaitescu ”Colecție de cusături naționale românești din diferite județe” , anul 1910.

Cum ne poți descifra ornamentele acestei ii? Cui îi este destinată?

Cred că nu există un profil bine determinat al purtătoarei, cert este că această cămașă poate fi purtată de o personalitate care se asociază cu aceste nuanțe de roșu și verde.  Aceasta fiind o combinație în contrast și semnifică acțiune, curaj, izbândă și perseverență, fiind întruchipate în nuanța de roșu, dar mai înseamnă și toleranță, echilibru emoțional, optimism și speranță toate fiind reprezentate de culoarea verde.

Iar ansamblul de ornamente este caracterizat de ornamente cu origine fitomorfă și anume, ”Pomul Vieții” acest motiv este considerat ca fiind un simbol al legăturii dintre cer și pământ și are rolul de a armoniza materialul cu spiritualul, rezultând un echilibru între ultimele două. Este un semn al continuității vieții însemnând verticalitate și curaj, ascensiune și fertilitate, ultima fiind reprezentată de fructele pomului. Mai sugerează comunicare între cele trei niveluri ale cosmosului: rădăcinile-nivelul subteran, trunchiul-suprafața pământului, coroana-înaltul cerului.

Un alt simbol utilizat a fost cel al ”Rombului” este un simbol utilizat în mai multe culturi semnificând fertilitate și armonie, două forțe care se atrag: masculinul și femininul. Din alte surse s-ar susține ca acest motiv întruchipează pământul, din religia Greciei antice, Zeița Cheia era Zeița pământului, sau soarele. În costumul tradițional românesc, motivul rombului are multe asocieri, care a devenit unul din cele mai des brodate ornamente.

Simbolul ”Crucii” un simbol întâlnit încă din antichitate care „direcționează” parcă, cele patru zări ale lumii, este un simbol de orientare atât spațială cât și spirituală deoarece, după instaurarea creștinismului pe meleagurile noastre devine un simbol ce vorbește despre religia creștină, mai simbolizează centrul lumii, momentul în care se întâlnesc timpul și spațiul, cerul și pământul, care formează un tot întreg. Este un motiv ce sugerează libertatea datorită faptului că ar întruchipa zborul păsărilor, catargul corabiei și brațele deschise. Există legenda prin care se spune că Crucea divide puterea râurilor, prin laturile sale, protejând și apărând purtătorul.

Cu alte cuvinte, aceste simboluri întruchipează în sine legătura între purtătoare și divin, oferă curaj, belșug și ascensiune fiind acompaniate de senzualitate, armonie și echilibru, apărate de semnul Crucii în toate cele patru zări ale lumii.

Este o cămașă lucrată 100% manual. Cât timp ți-a luat să o definitivezi?

Este o cămașă lucrată manual în întregime, începând de la procesul de croire, brodare, prelucrare a marginii detaliilor, executării cheiței de asamblare a lor, efectuării dantelei cu ajutorul croșetei dar și în procesul de spălare și apretare.

Perioada de creare a durat cam două luni și jumătate, dar rezultatul a meritat orice efort.

A ajuns deja la destinatar? Este cineva din Republica Moldova sau de peste hotarele ei?

Da, produsul a fost livrat la purtătoare, apoi au fost postate imaginile pe conturile mele din rețelele sociale și asta pentru ca să mă asigur că articolul a corespuns cu așteptările clientei și da, este de la noi din țară, asta fiind un lucru îmbucurător.

Pandemia ne-a făcut cumva mai melancolici, mulți au răscolit acum amintiri sau prin ”sunducul” bunicii. Ai făcut la fel? Știu că îți place să te inspiri din lucrurile vechi adunate de bunica ta. De data asta pe ce ai pus ochiul, la ce lucrezi acum?

Adevărat, lucrurile bunicilor mele, de curând și ale soțului meu, îmi oferă multe cunoștințe și energie pozitivă pentru a continua activitatea mea. Mai mult, în acest an am reușit să mai adun câteva în colecția mea ceea ce mă bucură foarte mult.

Anul acesta am descoperit ornamentele de pe prosoapele noaste tradiționale care m-au inspirat să creez seturi de lenjerie de pat decorate cu ornamente tradiționale, preluate din prosoape iar dantela de la capetele lor a fost implementată și ea ca elemente decorative, la fel, în aceste minunate seturi.

În așa mod, încerc să valorific elementele tradiționale în produsele noastre contemporane cu tenta de a reaminti conaționalilor noștri că avem cu ce ne mândri și că prin aceste mici elemente, dar cu o mare semnificație, putem duce faima poporului nostru într-o lume întreagă.

Mulțumesc, Mihaela! Îți urez mult succes! 

Cei care vor să descopere mai multe lucrări ale meșteriței Mihaela Rusnac pot accesa pagina Broderia Mihaelei

Citește și: INTERVIU//Cum deosebim o ie autentică de una stilizată și cât costă o cămașă tradițională

Cristina Bumbu

Ai o noutate?