Foto: timpul.md

ANRE a modificat metodologia de calculare a tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, modificările la metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale.

Modificările propuse la metodologia în vigoare vor permite intervenția promptă în vederea ajustării prețurilor reglementate la condițiile din piață, în vederea evitării incapacității de plată a furnizorilor reglementați.

În condițiile variațiilor majore a prețului de procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație fără precedent pe piața gazelor naturale), furnizorii de gaze naturale care procură gaze naturale de la furnizorii externi se confruntă cu un deficit de numerar la achiziționarea gazelor naturale, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a acestora.

Finalitățile urmărite prin elaborarea proiectului de modificare a metodologiei sunt:

  • ajustarea cadrului de reglementare secundar la noile prevederi ale legislației primare;
  • excluderea echivocului la interpretarea și aplicarea prevederilor Metodologiei;
  • asigurarea funcționării eficiente și asigurarea viabilității financiare a întreprinderilor de gaze naturale prin stabilirea prețurilor reglementate care să acopere costurile minime, reale şi necesare în legătură cu desfășurarea activităților reglementate.

Modificările vor intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

La momentul actual, cetățenii achită 22,99 de lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaz. Acum un an prețul pentru cub de gaz era de 4,20 lei, de peste cinci ori mai mic.

Dosar Media

Ai o noutate?