Foto: deschide.md

Alexandru Tănase: Autoritățile de la Chișinău trebuie să le interzică locuitorilor din ”transnistria” să voteze

Autoritățile de la Chișinău trebuie să interzică locuitorilor din regiunea transnistreană să voteze la alegerile organizate pe malul drept al Nistrului, deoarece nu toate partidele care concurează în alegeri au acces să facă agitație electorală în regiune, dar și pentru că organul electoral moldovenesc nu poate organiza alegerile în stânga Nistrului. Declarația a fost făcută de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Dreptul electoral nu este un drept absolut. Dreptul la viață este absolut, el nu poate fi încălcat, dar drepturile politice pot fi încălcate, din cauză că atunci când tu nu ai partide care să facă campanie acolo, când numai socialiștii și comuniștii au acces acolo și tu aduci buluculul acesta de oameni să voteze, spuneți-mi, vă rog, care e fair-play-ul și care e echitatea?! Noi trebuie să înțelegem un singur lucru: o asemenea anomalie cum se întâmplă la noi cu Transnistria nu există nicăieri în lume. De fapt, pe deoparte, avem teritorii ocupate, avem oameni care ne sunt ostili, așa-i? Noi le cumpărăm medicamente, le plătim facturile, noi le dăm piața noastră ca să-și vândă produsele, folosind DCFTA, ca să-și poată ei vinde produsele, iar ei fac în continuare campanie împotriva noastră și noi trebuie să le dăm voie să voteze. Așa ceva nu există!”, a declarat Alexandru Tănase.

Acesta a subliniat că „noi trebuie să blocăm posibilitatea de a vota până în momentul când întreaga Transnistrie nu va fi permis să fie parte a sistemului electoral moldovenesc, când toate partidele o să poată să meargă în toate localitățile să-și exprime programul, ca oamenii să știe pentru cine votează”.

„Pentru ce votează ei? Că o să le spună de la Moscova hai, mânați trei mii de oameni să se ducă frumușel până la Varnița, cum a fost de fiecare dată? Păi, lucrul acesta distorsionează tabloul aici, în R.Moldova și nu trebuie să-l acceptăm. Aceasta este logica hotărârilor CC. Nu e interdicția, dar posibilitatea de a face campanie acolo unde tu ai asigurată aplicarea legii. Nu poți aplica legea – nu faci campanie acolo”, a mai declarat Tănase.

Decizia CEC de a deschide trei secții de votare la Corjova și Bender, localități unde nu vor avea acces autoritățile constituționale, sunt o insultă continuă la adresa cetățenilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova și în diaspora, a declarat deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan

„CEC și reprezentanții săi își asigură de pe acum posibilitatea de a frauda. Unul dintre canalele deschise pentru falsificare sunt secțiile de votare ce urmează să fie deschise în zona necontrolată de organele constituționale. Am fost informat că Krasnoselski a primit indicații de la Moscova să nu împiedice deschiderea în regiune a acestor secții. Probabil, se pune la cale o fraudă cu utilizarea tehnologiilor informaționale, sau poate alte operațiuni, inclusiv provocări” a menționat Chiril Moțpan.

Deputatul a mai adăugat că situația din zona de securitate riscă și ea să explodeze.

Amintim că la scrutinele din ultimii ani, mii de alegători transnistreni au fost transportați la secțiile de votare pentru a vota partidele pro-rusești contra unor sume de bani.

Pentru alegerile parlamentare anticipate, CEC a majorat de la 42 la 44 numărul secțiilor de votare pentru alegătorii transnistreni. Majorarea este nejustificată, deoarece niciuna din secțiile de votare deschise pentru transnistreni la scrutinele precedente nu și-a atins capacitatea maximă.

Dosar Media

Ai o noutate?