Foto: adevărul.ro

FMI și-a redus prognoza de creștere a economiei globale pentru acest an

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus prognoza de creștere a economiei globale pentru acest an cu o jumătate de punct procentual, la 4,4%, deoarece creșterea cazurilor de Covid-19, întreruperile lanțurilor de aprovizionare și inflația mai mare împiedică redresarea economică, inclusiv în Statele Unite și China, transmite CNBC.

În raportul World Economic Outlook publicat marți, FMI a spus că se așteaptă ca avansul produsului intern brut global să slăbească de la 5,9% în 2021 la 4,4% în 2022, creșterea din acest an fiind cu jumătate de punct procentual mai mică decât estimarea anterioară, scrie News.ro.

Economia globală intră în 2022 de pe o poziție mai slabă decât se aștepta anterior”, arată raportul, subliniind ”surprizele negative”, precum apariția variantei omicron a Covid și volatilitatea ulterioară a pieței, de la prognoza sa din octombrie. Perspectiva revizuită este determinată de încetinirea creșterii în cele mai mari două economii ale lumii, SUA și China.

FMI se așteaptă ca economia SUA să crească cu 4,0% în 2022, cu 1,2 puncte procentuale sub prognoza anterioară, deoarece Rezerva Federală își retrage stimulentele monetare, chiar dacă întreruperile lanțulurilor de aprovizionare afectează economia.

Perspectiva actualizată a eliminat, de asemenea, efectul anticipat al pachetului de politică fiscală Build Back Better al președintelui Biden din proiecția sa de bază, după eșecul proiectului de lege. Fondul estimează că economia Chinei va crește cu 4,8% în acest an, cu 0,8 puncte procentuale mai puțin față de estimările anterioare, pe fondul perturbărilor cauzate de politica sa de zero Covid, precum și al ”stresului financiar proiectat” în rândul dezvoltatorilor săi imobiliari.

În alte regiuni, numărul încă în creștere al cazurilor de Covid, împreună cu inflația în creștere și prețurile mai ridicate ale energiei au afectat estimările de creștere la nivel global, mai ales în Brazilia, Canada și Mexic.

FMI a spus că inflația mai ridicată va persista mai mult decât se anticipa anterior, dar a adăugat că ar trebui să se atenueze mai târziu în acest an, ”pe măsură ce dezechilibrele dintre cerere și ofertă vor scădea în 2022 și politica monetară din marile economii va răspunde în consecință”. Privind în perspectivă, raportul a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei globale pentru 2023 cu 0,2 puncte procentuale, la 3,8%. Cu toate acestea, Fondul avertizează că estimarea a exclus apariția unei noi variante de Covid și a spus că orice intensificare a activităților economice va depinde de accesul global echitabil la vaccinuri și asistență medicală.

”Prognoza este condiționată de coborârea efectelor negative ale sectorului sănătății la niveluri scăzute în majoritatea țărilor până la sfârșitul anului 2022, presupunând că ratele de vaccinare se îmbunătățesc la nivel mondial și terapiile devin mai eficiente”, se arată în comunicat.

Dosar Media

Ai o noutate?