După reținerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a venit cu un mesaj tranșant de îngrijorare către primele persoane în stat.
”Mă adresez conducerii politice a țării. Suntem îngrijorați de acțiunile întreprinse față de Alexandr Stoianoglo. Mai exact, suntem îngrijorați de spectacolul regizat, prin care conducerea politică a țării încearcă să simuleze respectarea legii. Precum în cele mai întunecate timpuri ale dictaturii, în câteva ore, a apărut un dosar penal și niște probe, suficiente pentru a realiza percheziții și pentru a aresta procurorul general și soția lui.Este evident că, instituțiile statului au acționat după ordin, și nu după lege”, menționează bașcanul Găgăuziei.
Irina Vlah dă de înțeles că ar fi fost reținută și soția procurorului general, Svetlana Curdova.
Totodată, Vlah spune că: ”Este evidentă dorința de a-l intimida pe Alexandru Stoianoglo. Anume pentru asta au aplicat măsura de arest asupra lui și asupra soției. E cazul unei presiuni directe asupra lui Alexandru Stoianoglo pentru a-l determina să tacă. Sunt sigură că, dl Stoianoglo nu are intenția să fugă din țară și să se ascundă de anchetă. Dimpotrivă, sunt sigură că dânsul este gata să își demonstreze nevinovația. Dar, se întreprind măsuri pentru a-i îngrădi dreptul la o justiție corectă”.
”Alexandru Stoianoglo este un om cu un simț dezvoltat al demnității personale, mult mai dezvoltat decât cei care-l atacă. Îndemn toți factorii decizionali să revină în câmpul dreptului democratic și să respecte libertățile și drepturile dlui Stoianoglo. Amintiți-vă – ați promis să construiți un stat de drept. Într-un stat de drept instituțiile publice acționează în conformitate cu legea, și nu la ordinul politicienilor. Sarcina conducerii politice nu este de a face justiție, ci de a soluționa problemele de ordin social și economic”, menționează Vlah.
Bașcanul Găgăuziei face apel către autorități: ”Amintiți-vă că ați promis să serviți oamenii, nu să-i folosiți. Ați promis să protejați oamenii, nu să-i expuneți. Ați promis să construiți un viitor mai bun, nu să generați conflicte. Azi Moldova are nevoie acută de o conducere înțeleaptă și responsabilă.Moldova are nevoie de exemple bune de atitudine responsabilă și de onestitate – pentru că exemple proaste politicienii ne oferă în face zi. Acțiunile în raport cu dl Stoianoglo nu sunt un pas spre construcția statului de drept – sunt o sută de pași înapoi”.
Mascații de la Serviciul de Informații și Securitate au descins cu percheziții la Procuratura Generală după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună să verifice informațiile descrise într-un denunț penal, depus de către deputatul PAS Lilian Carp împotriva procurorului general. La doar câteva ore, Furtună a inițiat dosar penal. Stoianoglo și toți adjuncții săi au fost suspendați din funcții, iar perchezițiile la Procuratură și la domiciliul lui Stoianoglo au început imediat.
Principala acuzație din denunț
În denunțul său, deputatul Lilian Carp cere investigarea procurorului general sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și corupție pasivă.
Acesta invocă legături dintre Veaceslav Platon (un controversat om de afaceri anunțat acum în căutare, după ce a fost eliberat recent din închisoare la solicitarea lui Stoianoglo) și Alexandr Stoianoglo în spălătoria de bani, numită „Laundromat” (22 de miliarde de dolari spălați prin băncile moldovenești).
Carp susține că, în 2011, fiind președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Stoianoglo a creat „pârtie” juridică pentru ca spălarea celor 22 de miliarde de dolari (bani murdari, proveniți din Rusia) să fie făcută prin Moldova.
Mai exact, potrivit deputatului PAS, Stoianoglo a semnat un raport la proiectul vizând modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.
”Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat Carp.
Marți seară, în timp ce era escortat de mascați, procurorul Stoianoglo a reușit să le spună jurnaliștilor că ceea ce i se întâmplă lui este „o răzbunare din partea președintelui țării” Maia Sandu.
Șefa statului a reacționat miercuri. Ea a spus că „oricine a comis ilegalități, să plătească”.
”Așteptările cetățenilor sunt legitime: un trai mai bun într-o țară eliberată din strânsoarea clanurilor corupte. Oamenii cer dreptate. Instituțiile statului responsabile de lupta anticorupție trebuie să țină cont de aceste așteptări și să acționeze mereu în conformitate cu legea”, a precizat Maia Sandu.