Câte o cafea aromată pentru fiecare zodie – 12 rețete delicioase!
Cafea cu lămâie sau cafea cu usturoi? Cu frișcă, ghimbir, cardamom sau coajă confiată de portocală? Observațiile pedanților că „așa nu se cuvine” nu mai sunt luate în seamă.
Oamenii beau cafea de sute de ani, dar abia în timpurile moderne au depășit orice prejudecăți legate de această băutură și fiecare o aromatizează cu ce-i place mai mult.
Pe Internet circulă rețete de cafea care ar „îmblânzi” orice zodie. Te invităm să afli pe cât de mult ți se potrivește cafeaua zodiei tale și – de ce nu? – să încerci și „cafeaua vecinilor”.
Cafeaua „Berbec”
Ingrediente:
4 linguri mari de cafea măcinată
o jumătate de litru de apă
1\3 linguriţă de radacină de ghimbir confiată
4 linguriţe de miere de albine
frişcă după gust
Mod de preparare:
1. Ghimbirul confiat se taie mărunt, se pune într-o crăticioară, se toarnă apa şi se aduce la fierbere, după care se ţine la foc foarte mic aproximativ două minute.
2. În ibric se pune cafeaua măcinată, se toarnă apa fiartă cu ghimbir, amestecându-se din când în când.
3. Se acoperă şi se lasă timp de 7-10 minute.
4. Se adaugă mierea şi se amestecă. Mierea nu se adaugă niciodată în lichide foarte fierbinţi.
5. Se strecoară şi se toarnă în ceşti încălzite.
Opțional, se adaugă frişca.
Cafeaua „Taur”
Ingrediente:
1 ceașcă de espresso proaspăt preparat
30 ml lichior de nuci de cocos
1 lingură mare de frişcă îndulcită şi bătută
migdale rase, cât se ia pe un vârf de cuțit
Mod de preparare:
1. Cafeaua espresso se toarnă într-o ceașcă mai încăpătoare, se adaugă lichiorul de cocos.
2. Deasupra se pune frişca bătută, apoi se presară fulgii de migdale.
Frişca se aşază sub formă de munte (sau de căciulă) pe cafea. Fiecare decide pentru sine dacă amestecă frişca în cafea sau dacă serveşte băutura prin această spumă.
Cafeaua „Gemeni”
Ingrediente:
1 linguriță de cafea măcinată fin
1,5 linguriţă de zahar pudră sau miere
200 ml de apă clocotită
1 căţel de usturoi
Mod de preparare:
1. În cafeaua măcinată se adaugă căţelul de usturoi tăiat feliuţe subţiri. (Nicio grijă, nu veţi mirosi a usturoi.)
2. Peste acest amestec se toarnă apa foarte fierbinte.
3. Preparăm cafeaua, adăugăm zahărul pudră. Dacă preferăm mierea de albine, o adăugăm când cafeaua se mai răceşte.
4. Băutura trebuie servită imediat, cât nu şi-a pierdut aroma.
Cafeaua „Rac”
Ingrediente:
1 lingură mare de zahăr brun din trestie
1 vârf de cuţit de praf de vanilie
1 vârf de cuţit de praf de scorţişoară
5 linguri mari de cafea măcinată
Mod de preparare:
1. Punem pe foc ibricul cu o lingură de zahăr în el.
2. Când zahărul începe să se caramelizeze, turnăm apă, adăugăm vanilie, scorţişoară şi aducem conţinutul până la punctul de fierbere.
3. Când începe să fiarbă, luăm ibricul de pe foc şi abia acum adăugăm cafeaua măcinată, după care punem ibricul din nou la fiert.
4. Când cafeaua începe să fiarbă, stingem flacăra. Băutura este gata.
Cafeaua „Leu”
Ingrediente:
cafea neagră tare preparată la filtru sau ibric – 600 grame
pulbere de scorţişoară – un sfert de linguriţă
nucşoară rasă – cât se ia pe un vârf de cuţit
sirop de ciocolată – 2 linguri
friscă bătută – o jumătate de ceaşcă
zahăr – 2 linguri mari
Mod de preparare:
1. Cafea încă fierbinte se amestecă cu o jumătate din cantitatea de scorțișoară.
2. Frişca se amestecă cu restul de scorţişoară, cu nucşoara şi zahărul, după care se bate din nou.
3. Cafea se amestecă cu siropul de ciocolată şi se toarnă în ceşti. Deasupra se aşază un „munte” de frişcă. Dacă frişca se amestecă sau cafeaua se bea prin această spumă decide cel ce o bea.
Cafeaua „Fecioară”
Ingrediente:
1 ceaşcă de espresso dublu
1 ardei iute (cel mai mic)
30 ml rom
1 lingură mare de frişcă bătută
Mod de preparare:
1. Se prepară un espresso dublu.
2. Ardeiul iute se pune în cafea pentru 7-8 secunde. Pentru un gust mai iute, poate fi lăsat până la un minut.
3. Se scoate ardeiul din ceaşcă şi se adaugă romul, se amestecă.
4. Deasupra se aşază frişca bătută, iar cafeaua nu se mai amestecă, dar se bea prin acest strat.
Cafeaua „Balanţă”
Ingrediente:
1 linguriță de cafea măcinată fin
200 ml de apă clocotită
0,5 linguriţă de pudră de scorţişoară
2 linguriţe de rom
3 boabe de cafea prăjite
1 cuişor
1 linguriță de zahăr
Mod de preparare:
1. Preparăm o cafea neagră.
2. În ceaşcă punem o jumătate de linguriţă de scorţişoară, două linguriţe de rom, trei boabe de cafea prăjite, un cuişor şi o linguriţă de zahăr.
3. Peste toate aceste ingrediente se toarnă cafeaua fierbinte.
3. Acoperim ceaşca şi servim cafeaua după 3-5 minute.
Cafeaua „Scorpion”
Ingrediente:
coaja uscată de la 1 portocală
coaja proaspătă de la 1 lămâie
1 linguriţă de coniac (divin) per porţie
4 linguriţe de cafea măcinată
1 linguriță de miere
*2 ibrice sau 2 crăticioare
Mod de preparare:
1. Măcinăm coaja uscată de portocală.
2. Tăiem coaja de lămâie fâşii subţiri, apoi le punem în primul ibric.
3. Ibricul îl punem pe foc, turnăm în el apă, aducem lichidul până la punctul de fierbere, îl lăsăm să dea într-un clocot, după care îl luăm de pe foc şi-l lăsăm să se infuzeze o jumătate de minut.
4. În al doilea ibric înfierbântăm cafeaua măcinată amestecată cu pulberea de coajă de portocală.
5. Turnăm lichidul din primul ibric peste amestecul din al doilea ibric. Aducem până la punctul de fierbere. Turnăm cafeaua în ceşti mici. În fiecare ceaşcă adăugăm câte o linguriţă de coniac (divin).
Cafeaua „Săgetător”
Ingrediente:
250 de grame de cafea preparată în stil clasic
4 linguri mari de sirop de ciocolată
2 linguri de suc de vişine
1/4 de ceaşcă de friscă îndulcită şi bătută
1 lingură de ciocolată rasă
2-4 vişine zaharisite
Mod de preparare:
1. Cafeaua, siropul de ciocolată şi sucul de vişine se amestecă.
2. Se toarnă în două ceşti încălzite.
3. Deasupra se pune frişca bătută, apoi se decorează cu ciocolata rasă şi vişinele.
Cafeaua „Capricorn”
Ingrediente:
1 linguriţă de seminţe de cardamom
4 ceşti de apă rece
6 linguri mari de cafea măcinată
1/2 ceaşcă de bucăţi mari de ananas proaspăt sau conservat
18 vişine zaharisite
Mod de preparare:
1. Într-un ibric (sau crăticioară) se pun semințele de cardamom şi apa. Se aduce la fierbere şi se lasă pe foc potrivit încă 4-5 minute.
2. Se răcește apa cu cardamom, se acoperă şi se lasă la frigider timp de o oră.
3. Se strecoară apa şi o folosim pentru a prepara cafeaua.
4. Cafeaua fierbinte se toarnă în ceşti, iar marginile acestora sunt decorate cu bucăți de ananas şi vişine. Alte bucăţele de ananas şi vişine le adăugăm direct în cafea.
Pe timp de vară, această cafea poate fi servită din pahare înalte (300 grame), cu un cub de gheaţă.
Cafeaua „Vărsător”
Ingrediente:
migdale decojite (decidem cantitatea în funcţie de cantitatea de cafea)
boabe de cafea columbiană
200 ml de apă,
O jumătate de linguriţă de extract de migdale (suficient pentru 4-12 ceşcuţe de cafea)
Mod de preparare:
1. Migdalele le rumenim în cuptor timp de 10 minute, până devin maronii.
2. Le amestecăm cu boabele de cafea şi le măcinăm.
3. Preparăm cafeaua: 1 lingură din amestecul obţinut la 200 ml de apă.
4. Cât cafeaua încă mai stă pe foc, adăugăm extractul de migdale.
Cafeaua „Peşti”
Ingrediente:
2 linguriţe de cafea măcinată
1 fruct de cardamom
1 cuişor
scortişoară măcinată cât se ia pe vârful unui cuțit
1 linguriță de zahăr
Mod de preparare:
1. Punem ibricul cu apă pe foc. Când apa se înfierbântă şi apar primele bule, facem focul cât mai mic.
2. Adăugăm acum în ibric cafeaua măcinată, mestecând uşor cu linguriţa. Imediat desfacem fructul de cardamom, scoatem semincioarele şi le punem în ibric.
3. Adăugăm în cafea cuişorul, scorţişoara şi zahărul.
4. Așteptăm aproximativ trei minute până când începe să se ridice spuma, dar nu lăsăm cafeaua să dea în clocot. Pentru a împiedica fierberea, din când în când, avem grijă să ridicăm ibricul de pe foc.
5. După ce cafeaua se ridică de 2-3 ori, luăm ibricul de pe foc şi lăsăm băutura să se infuzeze timp de câteva minute.
Traducere şi adaptare de Eleonora Lisnic