Text scris de Alina Zbancă
Să ne întoarcem la MAI. În luna aprilie a acestui an am trecut printr-o experiență destul de dură în cariera mea. După aproape 7 ani de activitate în cadrul Ministerului, am ajuns în ziua când tăcerea mea se asocia cu frica și lașitatea și am decis să vorbesc.
Vorbitul despre problemele de după ușa sistemului, a însemnat de cele mai multe ori startul unui război în care te pornești cu ostea, dar ajungi singur.
Au urmat multe lucruri interesante și de învățătură. Generalul de carton a încercat să mă oprească din a spune prin diferite metode, de la dosare desenate, până la intimidarea oamenilor din anturajul meu prin trafic de influență și abuz de putere. Într-un final am ajuns prioritate pe agenda conducerii.
Mă așteptau din concediu cu sufletul la gură și aveau puse la punct toate detaliile, în așa fel încât să nu pot lucra nici o zi în subdiviziunea în care m-au transferat forțat. De la apeluri la 7 dimineața cu mesaje: “Nu-i semnați nici un concediu, dacă nu o să plecați și voi”, până la vizite matinale a secretarei servile în subdiviziunea respectivă cu atenționări: “Monitorizați-o, noi nu degeaba am trimis-o la voi”, dar și acțiuni din partea angajaților SPIA care sfidează toate regulile și normele legale.
Nu am vrut să le alimentez plăcerea și nici ca oamenii pe care îi respect să sufere în urma acestor acțiuni. Tocmai de asta, în luna iunie am demisionat din funcția în care am fost retrogradată, fiind deja în proces de judecată cu MAI pe marginea ordinilor ilegale emise de cel care acum pleacă fericit din funcție (acum jumătate de an se plângea că este complicat și că ar lăsa tot, dar nu poate). Ei bine, pleacă nu cu mâna goală (despre str. Ciocârliei poate vom mai auzi).
Un general care se plânge e un pericol pentru Stat și oameni.
Au urmat alte evenimente și multă tăcere la MAI. Asta pentru că mereu așa a fost. În timp ce un guvern pleacă și altul încă nu a venit, are loc procedura de “schimbare a chipiului”.
Кто наши, кто не наши … teatrul e în plină activitate.
Ce facem cu procesele? cum motivăm angajații buni să rămână, să creadă și să producă, îi ajutăm pe cei alungați ?
La ce etapă este reforma Poliției? care este situația la capitolul securitate și ce se întâmplă în subdiviziunile MAI?!
Despre toate s-a tăcut prea mult, iar ceea ce se face în sistem deja mocnește.
Noului ministru care va prelua conducerea Ministerului îi va fi extrem de complicat, după o perioadă de doi ani în care au stagnat practic toate proiectele, iar în unele cazuri situația a degradat chiar. Nu mai zic de cifre, cu ele s-a manipulat la greu doar pentru ca să arate bine statistica.
După mine, sistemul are oameni cu adevărat profesioniști, care merită să fie implicați acum în adevărata schimbare.
Tradițional, unii acum pregătesc deja scrisorile anonime, mesajele de bun venit și declarațiile “de dragoste” pentru cei care vor prelua conducerea. Vor alerga să le spună despre unul, despre altul, vor bloca unele activități, se vor opune, dar mai puțini vor încerca să se implice și să dea o mână de ajutor.
Din experiența pe care o am, cunosc destul de bine situația actuală și starea de lucruri din MAI. Am trecut prin schimbul a 5 Guverne și 5 miniștri, istoriile se repetă.
În viziunea mea, sunt câteva acțiuni necesare de realizat imediat după numirea în funcție a unui nou ministru.
- Demararea unei reforme a subdiviziunii de protecție internă și atragerea la răspundere a angajaților care au acționat ilegal la comanda foștilor conducători.
- Realizarea unui sondaj anonim elaborat cu implicarea specialiștilor din afara sistemului, cu scopul de a stabili climatul moral psihologic, necesitățile și așteptările funcționarilor în aparatul central MAI, dar și la nivel de subdiviziuni, în special în Poliție.
- Verificarea legalității emiterii ordinelor în legătură cu retrogradarea, suspendarea sau demiterea unor angajați și a motivelor care stau la baza lor. Anularea acestora conform procedurilor și prevenirea situațiilor în care instituția achită sume enorme pentru pierderea acestor cazuri în judecată.
- Formarea unui grup de lucru, care va include cei mai experimentați specialiști (nu e neapărat să fie șefi) din domeniile: resurse umane, comunicare, securitate și ordine publică, investigații, relații externe, economie, juridică, logistică, sport, învățământ, medicină ș.a. Această platformă să fie condusă de ministrul afacerilor interne și să aibă menirea de a identificare cele mai stringente probleme, de a veni cu propuneri de soluționare a lor și a stabili obiective clare pentru îmbunătățirea situației. Numai așa noua conducere va putea afla situația reală.
- Deblocarea dialogului cu cetățenii. Fostul ministru al afacerilor interne, mai bine de un an nu a primit cetățeni în audiență. Toți oamenii care doreau să discute o problemă cu el, au fost redirecționați la secretarii de stat sau ignorați. În acest sens, este nevoie de revăzut modalitatea de organizare a audiențelor, dar și crearea unui număr de telefon separat care să recepționeze apelurile cetățenilor.
- Depolitizarea proceselor. Nu-i favorizați pe cei care vor veni la job în cămașă galbenă, nici nu-i alungați pe cei care poartă roșu. Apreciații pentru profesionalism, corectitudine și implicare.
- Promovarea tinerilor specialiști și a femeilor la funcții de conducere. Este absolut necesar să susțineți aceste două categorii de angajați și să eliminați elementele de discriminare destul de prezente în ultima perioadă. Sunt tineri care au reușit să realizeze mai mult decât angajații ajunși la pensie și femei mult mai implicate și eficiente decât bărbații. Promovarea lor prin prisma capacităților nu a vârstei și culorii ochilor, îi va ajuta să fie și mai buni și mai dedicați statului.
- Comunicarea și imaginea. După mine, una din prioritățile mari pentru următoarea perioadă. Schimbarea radicală a activității de comunicare, trasarea unor reguli noi pentru comunicatori, îmbunătățirea condițiilor de muncă și elaborarea unui regulament unic de activitate și coordonare a acțiunilor.
Asigurarea transparenței activității, prin dialog deschis pe toate platformele de comunicare, eliminarea fenomenului de “promovare a cultului personalității” prezent în MAI. Organizarea unei reuniuni a comunicatorilor MAI, prezidate de ministrul afacerilor interne (în prezent, MAI are maxim 20 de comunicatori, fără ofițerii de presă din teritorii) în care fiecare șef de Serviciu să-și prezinte viziunea pentru domeniul gestionat și să vorbească despre ce anume este nevoie ca imaginea instituției să crească. După mine, acestui domeniu îi lipsește susținerea și recunoașterea din partea unor conducători, tocmai de asta are de suferit imaginea instituției și a oamenilor care poartă epoleți.
Comunicarea din Ministerul Afacerilor Interne, atât cea internă, cât și cea externă are nevoie de o împrospătare, de o modernizare care să permită specialiștilor să fie liberi în acțiuni. Din momentul în care au fost desemnați responsabili și asumându-și riscurile să spună superiorilor cum corect de făcut, nu invers. Cei din urmă și-au atribuit calități de comunicatori, dar unii abia de scriu o frază fără greșeli. La acest capitol sunt deschisă să vin cu mult mai multe propuneri, unele destul de radicale. - Reveniți la promovarea sportului și a modului sănătos de viață. Continuați reforma Clubului Dinamo, dar nu cu astfel de conducători ca în prezent, nu cu lacăt la poarta stadionului. Dacă nu vom face ceva în acest sens, vom continua să vedem mesaje de condoleanțe pe facebook și ofițeri care nu pot alerga nici un cartier după un infractor. Nu e vina lor, e vina statului care cere dar nu le oferă nimic.
- Apartamente de serviciu și salarii decente. Așa va fi posibil de luptat cu corupția din MAI. Acum sigur va fi posibil să continuați și să inițiați proiecte pentru angajați, să-i motivați și să-i ajutați să se simtă cu adevărat susținuți de Stat. Nu există un om mai eficient decât cel care știe că este apreciat, are un salariu decent și este respectat la locul de muncă. El va oferi tot ce are mai bun.
Polițiști, carabinieri, salvatori și pompieri, polițiști de frontieră, funcționari publici – ei sunt MAI.
Stimate viitor ministru,
Protejații, ascultați-i oferiți-le posibilitate să vorbească și luptați pentru binele lor, ca un părinte. Ei sunt fața MAI-ului în fiecare colț de țară, ei sunt cartea de vizită a tot ce se va produce în următoarea perioadă. Dacă li se va spune concret ce au de făcut, dacă va fi ridicat prestigiul meseriei pe care o au, vor avea ce îmbrăca, ce mânca și un Mulțumesc spus la timp – vor aduce rezultate și vor recăpăta încrederea oamenilor.
Până atunci e necesar să-i ajutăm să fie mai buni!
Eu zic că se poate. Mereu s-a putut, voință să fie.
P.S. Voi, cei care munciți în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ce așteptări aveți?!