Alte 14 încălcări au fost înregistrare de către oamenii legii în ultimele ore. Cele mai multe sesizări raportate Poliției se referă la cazurile de agitație electorală, coruperea alegătorilor și transportarea organizată la secțiile de vot.
Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției Marin Maxian a declarat că oamenii legii s-au autosesizat în privința unui caz apărut pe rețelele de socializare precum că la Varnița s-ar oferi 25 de dolari sau 500 de ruble pentru un vot, iar persoanele care au făcut aceste delcarațiia u fost identificate deja.
”Poliția s-a autosesizat pe aceste cazuri. Respectiv, au fost identificate persoanele care au făcut aceste declarații. La solicitarea noastră de a depune, în conformitate cu legislația noastră, o cerere penală în acest sens, ultimii au refuzat. În prezent, Poliția monitorizează această situație și asigură toate aspectele procesuale”, a menționat Marin Maxian.
În context, el a îndemnat oamenii să sesizeze Poliția în cazul în care sunt martorii unor ilegalități, dar în același timp să fie cooperanți cu polițiștii.
Totodată, șeful IGP a menționat că la Bender s-ar fi încercat coruperea alegătorilor, dar s-a dovedit că informațiile sunt false.
”Este vorba despre niște secvențe video care au loc la o altă dată, la un alt scrutin electoral. La locația la care tânărul face referire, în prezent acolo este o altă imagine și o altă amenajare”, a precizat șeful adjunct al IGP.
Șeful misiunii „Promo-Lex”, Nicolae Panfil, a prezentat informațiile cu privire la primele încălcări depistate de observatori în cadrul scrutinului parlamentar de astăzi.
Astfel, în aproape șase la sută dintre secțiile de votare monitorizate de „Promo-Lex” nu se efectuează triajul alegătorilor. Totodată, observatorii au semnalizat și două cazuri de transportare organizată a alegătorilor.
În șase cazuri s-a întrerupt procesul de filmare în cadrul secțiilor de votare din cauza unor defecțiuni tehnice.
Observatorii au depistat și trei cazuri de agitație electorală. În 16 cazuri au fost găsite afișaje electorale în apropierea secțiilor de votare. Potrivit lui Panfil, președinții secțiilor de votare trebuiau să înlăture în raza a 100 de metri de la secție toate afișele electorale pentru a nu influența alegătorii în drum spre urnele de vot.
Opt cazuri de fotografiere a buletinelor de vot au semnalizat observatorii și încă trei cazuri de votare în grup. Potrivit lui Panfil, s-a încercat intrarea în cabina de vot a două sau mai multe persoane.