Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) se întrunesc în ședință, pe 23 iunie. Potrivit membrului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrei Spînu, oficialii vor discuta despre secțiile de votare care urmează a fi constituite în diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate din luna iulie.
Ședința urmează să se desfășoare începând cu ora 11:00.
”Urmărim atent ședința și sper să nu avem surprize. Cei care vor încerca să blocheze o vor face-o împotriva oamenilor”, a scris candidatul PAS la funcția de deputat Andrei Spînu, pe o rețea de socializare.
Președintele CEC, Dorin Cimil, confirmă că întrevederea va avea loc.
”Sunt 40 de pagini pe care trebuie să le citesc, să le analizez și deja, desigur că vor executa hotărârea de judecată. Pentru miercuri, ora 11:00, avem planificată ședința de consultare cu MAEIE și vom vedea modalitatea de executare a hotărârii”, a declarat Dorin Cimil.
Magistrații Curții Supreme de Justiției (CSJ) au respins recursul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău (CA) prin care au fost anulate anexele CEC privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate, a fost obligat CEC să-și revizuiască hotărârile și să aprobe alte anexe, în limita a 191 de secții de vot, prevăzute în avizul Ministerului de Externe.
Magistrații CA a anulat joi, 18 iunie, anexa hotărârii CEC prin care s-a decis, la 5 iunie curent, deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate și anexa hotărârii din 8 iunie prin care CEC a decis deschiderea a 146 de secții de vot în străinătate. Vineri, 19 iunie, CEC a atacat cu recurs la CSJ decizia CA.
Dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat timp de șapte zile de CA. Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.