Vladimir Voronin, despre deputați – Se vând ca pătrunjelul la piață.
Vladimir Voronin susține că alegerile anticipate au loc deoarece ”parlamentul s-a epuizat” , nu mai sunt deputați veritabili. Liderul PCRM consideră că una din cauze ar fi faptul că majoritatea deputaților slujesc intereselor proprii, materiale, și pentru a obține ce vor se vând, trec cu ușurință de la un partid la altul.
”Alegerile de aceea și sunt anticipate, deoarece actualul parlament s-a epuizat. (…) Nu este bine când deputații aleargă din fracțiune în fracțiune, se vând ca pătrunjelul la piață și, cel mai important – nu au profesionalism pentru dezvoltarea și adoptarea legilor. În general, în activitățile lor au predominat interesele de grup și cele personale.
Această lipsă de profesionalism afectează negativ relațiile noastre cu Rusia și Uniunea Europeană, cu alte țări, subminează imaginea Moldovei pe arena internațională”, susține Voronin la una din întâlnirile cu alegătorii.
Cine este Vladimir Voronin
Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, Dubăsari.
În anul 1961 a absolvit Tehnicumul Cooperatist din Chişinău, în anul 1971 – Institutul Unional pentru Industria Alimentară, în anul 1983 – Academia de Ştiinţe Sociale de pe lângă CC al PCUS, iar în anul 1991 – Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS.
De specialitate este inginer-economist, politolog şi jurist. Are gradul militar de general-maior.
În 1993 – copreşedinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. În anul 1994 este ales prim-secretar al CC al PCRM. În 1996 a candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.
A fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislaturile a X-a şi a XI-a. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislaturile XIV-a – XVIII-a.
În perioada 4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.
Este cavaler al unor distincţii de prestigiu: Ordinul „Sfântul întocmai cu Apostolii Marele Cneaz Vladimir”, Ordinul „Sfântul Dreptcredincios Cneazul Dimitrii Donskoi” de gradul I (2005, Biserica Ortodoxă Rusă), Ordinul „Cneazul Iaroslav Mudrâi” de gradul I (2005, Ucraina), Ordinul „Binecuviinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” de gradul I (2005, Mitropolia Moldovei), Ordinul „Sfântul Mormânt” (2009, Biserica Ortodoxă a Ierusalimului), precum şi al unor distincţii supreme ale Bulgariei, Croaţiei şi Greciei.