Curtea de Apel trebuie să examineze astăzi sesizările privind anularea deciziilor CEC de deschidere a secţiilor de votare în străinătate. Opiniile despre ce ar putea să decidă astăzi instanța sunt împărțite, totuși unele voci susțin că fie, Curtea de Apel Chișinău va da o decizie favorabilă diasporei și, indirect, pentru președintele țării, Maia Sandu și PAS, astfel demonstrând contrariul acțiunilor președintelui de anulare a decretului de numire a lui Vladislav Clima la funcția de președinte al Curții de Apel, fie va fi o răzbunare.
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, că dacă instanţa ar reieşi din prevederile legale, atunci ar trebui să anuleze atât prima decizie care presupunea 139 de secţii de votare pentru diasporă, cât şi a două decizie în care se adăugau 7 secţii.
”Dacă respectă legea, Curtea de Apel ar trebui să anuleze această lege vădit ilegală şi să oblige CEC-ul să deschidă atâtea secţii de votare câte sunt prevăzute expres în lege. Este prima dată în istoria R. Moldova când organul care are ca sarcină, conform legii, organizarea unui scrutin liber şi corect acţionează în sensul ca să nu avem un scrutin liber şi corect”, a declarat Litvinenco.
Totodată parlamentarul de la PAS meționează că: ”Trebuie să spunem că 146 este mai bine decât 139, dar numărul acesta nu este suficient şi la această cifră s-a ajuns nu urmare a criteriilor prevăzute de lege, ci urmare a unor negocieri aşa cum fac politicienii. Sperăm că Curtea de Apel va anula decizia iniţială, dar şi cea de revizuire privind numărul secţiilor de votare în diasporă”, a mai spus deputatul.
Analistul politic Anatol Ţăranu a subliniat că de această dată CEC-ul a deviat de la sarcina lui centrală – buna organizare a alegerilor.
”Urmează să vedem care este decizia Curții de Apel Chișinău. Va fi un test foarte important – fie Curtea de Apel Chișinău va emite o decizie favorabilă deschiderii mai multor secții de votare peste hotare, încercând astfel să demonstreze contrariul acțiunilor președintelui cu privire la revocarea lui Clima, fie va fi o decizie de răzbunare”, declară analistul.
Totodată, expertul menționează că: ”CEC-ul are sarcina de a organiza alegerile, anume pentru aceasta este conceput şi plătit acest organ. Ceea ce a făcut de această dată CEC-ul este neprofesionalism cras, iar aceasta în cel mai bun caz. În cazul prost, asistăm la o comandă politică pe care CEC-ul a îndeplinit-o contrar atribuţiilor sale de serviciu”.