Partidul Acțiune și Solidaritate anunță că va contesta în instanța de judecată decizia Comisiei Electorale Centrale, prin care, s-a decis că peste hotarele țării să fie deschise doar 139 de secții de votare. Tot atâtea câte au fost și la alegerile prezidențiale, cifră care i-a făcut pe moldovenii de peste hotare să stea ore în șir n rând, iar unii nici măcar nu au putut să voteze.
”Comisia Electorală Centrală a adoptat totuși propunerea lui Maxim Lebedinschi și, respectiv, pentru diasporă se propun doar 139 de secții de votare. ”Eroii” dodoniști ai zilei care au sfidat legea într-un mod atât de obraznic. Vom contesta hotărârea vădit ilegală în justiție”, a scris deputatul PAS, Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.
Totodată, parlamentarul spune că examinează posibilitatea depunerii unei plângeri penale pe numele secretarului general al CEC, Maxim Lebedinschi, cel care a insistat ca numărul secțiilor de vot din diaspora să fie același ca și la ultimul scrutin.
”De asemenea, examinez posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acțiuni. În același timp, această hotărâre este primul pas în direcția fraudării alegerilor. Iar fraudării trebuie să ne opunem. Și ne vom opune”, a precizat alesul poporului.
Totodată, deputatul Sergiu Litvinenco susține că decizia de astăzi a CEC este un prim „pas” spre fraudarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie: ”Cel mai grav lucru este acela că decizia CEC pune bazele fraudării alegerilor. Nu poate fi nici vorbă de alegeri libere și corecte dacă oamenilor din start le este îngrădit dreptul de vot. Crede Maxim Lebedinschi că poate frauda? Poate să creadă el ce vrea. Atât el, cât și Dodon. Sunt sigur însă că cetățenii Republicii Moldova nu le vor permite asta”.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a venit cu o reacție, în care și-a explicat propunerea susținută de membrii CEC, ca la scrutinul din 11 iulie să fie deschise 139 de secții de votare, la fel ca la prezidențialele din 2020.
„CEC și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală, nu bazată pe promisiunile date de politicieni sau în scop de a agita cetățenii Republicii Moldova cu acțiuni ce nu pot fi realizate. Pe parcursul examinării am început sa primesc amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic. După am văzut că deja suntem catalogați și etichetați în tot felul chiar și de președintele țării. Astfel, comunic că CEC nu adoptă hotărâri să fie pe placul cuiva sau populiste”, a spus Lebedinschi.
Totodată, Lebedinschi i-a îndemnat pe politicienii moldoveni să înceteze atacurile: ”Stimați politicieni, nu fiți fățarnici și nu atacați și nu amenințați membrii CEC pentru își fac lucrul și asta nu corespunde intereselor voastre subiective. Acțiunile care sunt în desfășurare nu sunt nimic altceva decât presiune în privința membrilor CEC și intervenite inadmisibilă în activitatea acestora”.
Menționăm că președintele țării, Maia Sandu, a somat CEC să-și revizuiască hotărârea.