Voronin și Dodon luptă ca Stoianoglo să rămână la Procuratură și acuză: ”Vor să-l înlocuiască cu o persoană obedientă PAS”
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au contestat la Curtea Constituțională modificările la Legea cu privire la Procuratură, aprobate de către majoritatea PAS. Anunțul a fost făcut de deputatul socialist Vasile Bolea.
”Împreună cu domnul Vladimir Voronin am semnat şi am depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicităm verificarea constituţionalităţii legii nr.102 din 24 august 2021 pentru modificarea legii cu privire la procuratură. Considerăm că această lege încalcă prevederile constituţionale, atentează grav asupra principiilor de separare a puterilor în stat şi face ingerinţă în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor”, declară Bolea.
Socialistul menționează că: ”Ceea ce vrea să facă actuala guvernare – să subordoneze justiţia şi procuratura. Vor să aibă un procuror general de buzunar. De aceea, au scuipat în principiile statului de drept, nu au solicitat opinia şi expertiza structurilor internaţionale din domeniu şi au trecut cu vederea criticile şi opiniile societăţii civile”, a scris Vasile Bolea.
Modificările operate la Legea cu privire la Procuratură vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activităţii procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare.
În eventualitatea în care comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activităţii procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune şefului statului eliberarea sa din funcţie. Printr-un proiect de lege, PAS a modificat şi componenţa CSP. Astfel, numărul membrilor CSP a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor.
Deputaţii socialişti au susţinut că prin instituirea mecanismului de evaluare a activităţii procurorului general puterea şi-ar dori preluarea controlului asupra instituţiei Procuraturii.
”Scopul modificării legislaţiei este de a-l demite pe procurorul general şi de a pune la şefia Procuraturii o persoană obedientă PAS”, mai spun deputații din opoziție.
De cealaltă parte, reprezentanţii PAS spun că evaluarea activităţii şefului procuraturii generale îl va responsabiliza şi-l va determina să acţioneze în interesul cetăţenilor.
Amintim că la 6 septembrie, Curtea Constituțională (CC) a respins cererea de suspendare a acțiunii noilor articole adoptate la Legea cu privire la Procuratură, depusă de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Decizia a fost publicată luni, 6 septembrie, pe site-ul instituției.
”Astăzi, 6 septembrie 2021, în baza articolelor 135 alin. (1) lit. a) și 140 alin. (2) din Constituție, 4, 251, 26 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, 6, 71, 61 și 64 din Codul jurisdicției constituționale, Președintele ad-interim a respins cererea de suspendare a acțiunii articolelor 17 alineatele (14), (15) și (16), 18 alin. (4), 271, 311, 521, 551, 58 alineatele (7) și (8), 69 alineatele (1) și (2) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, în redactarea Legii nr. 102 din 24 august 2021, depusă de domnul Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova.