Alegerile anticipate rămân o prioritate pentru candidatul desemnat la funcția de premier, Natalia Gavriliță. Cu toate acestea, dacă ajunge în funcția de prim-ministru, Gavriliță spune că va dori să se apuce de curățat instituțiile statului, iar unul dintre primele lucruri pe care le va face, va fi înlocuirea tuturor șefilor agențiilor guvernamentale.
”Voi face tot posibilul să curăț instituțiile statului și voi începe de la șefii agențiilor subordonate Guvernului”, declară Gavriliță în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Deși își dorește în continuare să nu fie votată, Gavriliță menționează are un plan de rezervă, în cazul în care, parlamentarii se vor încumeta să ridice mâinile în favoarea candidaturii sale.
Astfel, Gavriliță menționează că dacă va ajunge în funcția de premier, atunci își va prezenta demisia la câteva săptămâni după preluarea guvernării, fie va face tot posibilul să fie demisă, venind cu reforme dure, cară să deranjeze majoritatea parlamentară.
Gavrilița spune că un Guvern nu poate funcționa în lipsa unei majorități parlamentare sănătoase, iar învestirea unui Cabinet de Miniștri nu face altceva decât să prelungească agonia actualului Parlament, însă nu anulează scopul în sine.
”În cazul în care vom fi votați, suntem pregătiți cu un program anticriză și cu un set de măsuri anticorupție. Vom veni cu ele, vom demonstra lipsa suportului în Parlament, pentru că nu văd cum socialiștii cu Șor ar vota pentru crearea Tribunalului anticorupție și ulterior ne-am da demisia. Fie, vom fi demiși, odată ce vom veni cu reforme serioase, prin asumare de răspundere și care vor deranja cu siguranță majoritatea lui Dodon și Șor. În acest fel, vom arăta oamenilor că nu există dorință în actualul Parlament în ceea ce ține de anumite reforme”, a declarat premierul desemnat, Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Premierul desemnat spune că miza celei de-a doua tentative de învestire a Guvernului este mult mai mare decât prima, iar în eventualitatea în care fracțiunile din Legislativ.
Totodată, Gavriliță menționează că pentru a doua încercare ar putea opera modificări la componența cabinetului de miniștri pe care îi propune, înlocuindu-i cu alte persoane, însă nu a menționat despre cine ar fi vorba.
În același timp, premierul desemnat afirmă că echipa sa este una profesionistă.
Spațiul public abundă cu informații despre disputa cu privire la necesitatea învestirii unui nou Guvern și declanșarea alegerilor anticipate. Aici, părerile sunt împărțite, însă mai multe formațiuni parlamentare pledează pentru învestirea unui Guvern anticriză, mai puțin Partidul Acțiune și Solidaritate, care face tot posibilul ca să avem un scrutin anticipat cât mai curând.
Amintim că, PSRM și ”Pentru Moldova” au semnat pentru înaintarea fostului ministru al Finațelor, Mariana Durleșteanu la funcția de premier.
În aceeași zi, Maia Sandu a înaintat-o repetat pe Natalua Gavriliță la funcția de premier. Chestiunea a ajuns la Curtea Constituțională.