Vor vota sau nu pentru Guvernul Grosu: Declarații (ne)sincere ale deputaților moldoveni

Republica Moldova este iar în pragul unei alegeri ”a vota sau nu” un guvern. Deși unii politicieni declară că își doresc alegeri anticipate cât mai curând, totuși sunt constrânși să accepte că țara, aflată în plină criză pandemică, politică și economică, trebuie guvernată acum.

Igro Grosu este un candidat ”surpriză” la funcția de premier. Numele lui nu a fost vehiculat în spațiul public înainte de desemnarea sa de către președintele țării. Este și acesta un semn, că Maia Sandu și consilierii săi știu ”să păstreze confidențialitatea”.

Fracțiunile parlamentare, deputații neafiliați și societatea au fost luați prin surprindere de numirea lui Grosu.

Acum, toate fracțiunile parlamentare urmează să ia decizia ”vor vota sau nu”. Primele declarații ale fruntașilor politici au apărut în spațiul public.

Deputatul PPDA, Dinu Plîngău a fost printre primii care a menționat că Igor Grosu solicită susținerea Platformei Deminitate și Adevăr și că PAS își asumă guvernarea.

Într-o postare pe pagina sa de facebok, Dinu Plîngău a scris ”Tare confuză situația politică. De la colegii care au purtat discuții cu PAS, am înțelesc că domnul Igor Grosu a solicitat susținerea de la Platforma DA în vederea votării guvernului și că PAS își asumă guvernarea Republicii Moldova. PAS va vota guvernul Grosu și caută voturi la alte fracțiuni. Mâine urmează să vină domnul Grosu la fracțiunile parlamentare pentru a-și prezenta poziția și a solicita votul de încredere.”

Ulterior, deputatiții Platformei DA au anunțat că vor susține condiționat Guvernul condus de Igor Grosu.

„Ideea unui Guvern anticriză ne aparține și noi nu putem să facem un pas înapoi și să spunem că nu votăm. Votăm, dar condiționat. Noi vrem ca funcțiile guvernamentale să nu fie politizate, persoanele de demnitate publică nu trebuie să manifeste loialitate față de partid, ci față de interesul public” a spus deputatul Platformei DA, Igor Munteanu în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Igor Munteanu, menționează  că, dacă Guvernul Grosu va fi învestit, trebuie să creeze compatibilităţi pe anumite teme.

„Acţiumile legate de lockdown cu restricţiile sanitare trebuie să fie compatibile. Noi înţelegem şi cât de important este să salvăm economia. Sunt domenii tematice în care nu ai cum să faci politică spumoasă, electorală, dar fără rezultate. Dacă se va merge pe o asemenea strategie flexibilă, acest Guvern poate să dureze, să dea rezultate”, a spus Igor Munteanu.

Socialiștii spun că, deocamdată, nu au luat o decizie dacă susțin sau nu Guvernul condus de Igor Grosu, dar nu prea agreează faptul că executivul e ”renaștere a Guvernului Gavriliță”.

„Este o renaștere a componenței Guvernului Gavrilița, sunt tot aceleași persoane, membri de partid. În zilele următoare va fi convocată ședința Executivului politic al partidului care va recomanda fracțiunii din Parlament să manifeste o anumită poziție. (…)Dacă va veni aceeaşi doamna Gavriliţa, cum a venit în Guvernul Sandu, cu majorări de taxe, evident că nu le vom susţine. Uitaţi-vă ce se întâmplă. Doamna Maia Sandu, de când a venit în funcţia de preşedinte, noi avem scumpiri ai carburanţilor, a energiei electrice”, a spus Vasile Bolea.

Liderul PDM, Pavel Filip, spune că democrații își vor da votul pentru Igor Grosu.

„Cel mai probabil, noi vom acorda vot de încredere acestui Guvern pentru că suntem consecvenți. Am spus că acum țara are nevoie de un Guvern funcțional și din punctul nostru de vedere, acum orice Guvern e mai bun decât niciun Guvern”, a spus Pavel Filip.

Premierul desemnat Igor Grosu susține că poartă discuţii cu reprezentanţii PSRM, PDM, PAS şi Platforma DA, însă nu intenţionează să ceară sprijin în Legislativ deputaţilor Pro Moldova şi Pentru Moldova.

„ Am avut discuţii de tatonare cu Platforma DA, am avut discuţii foarte bune cu PDM, ne-am întâlnit şi cu reprezentanţii PSRM. Cu celelate fracţiuni eu nu cred că pot avea discuţii, inclusiv din cauza evenimentului care s-au consumat în Parlament cu ridicarea imunităţii. Nu putem miza pe votul unor formaţiuni în care sunt astfel de persoane”, a spus Igor Grosu la ProTv.

Igor Grosu spune că primele acţiuni în calitate de Guvern plenipotenţiar vor viza remanierile guvernamentale și gestionarea crizei pandemice.

„Deja i-am rugat pe colegi să-şi pregătească temele, vom face modificări la capitolul secretari de stat, reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu şi alte funcţii de demnitate publică. Fiecare ministru are sarcina să aibă lista de remanieri guvernamentale, astfel ca la prima şedinţă să facem remanierile necesare şi să ne apucăm de treabă ”, a spus Igor Grosu.

Igor Grosu a menționat că priorităţile de bază ale Executivului său vor fi gestionarea crizei pandemice, curăţarea instituţiilor statului de elemente corupte şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

 

Dosar Media

Ai o noutate?