Foto: alegeri.md

Vladimir Golovatiuc își prezintă ”programul de guvernare” pe Facebook: Votarea guvernului este singura opțiune

Candidatul majorității parlamentare PSRM-Pentru Moldova-Șor la funcția de premier, Vladimir Golovatiuc, a venit cu un mesaj pe o rețea de socializare, în care vorbește despre problemele existente în țară și rezolvarea acestora.

Astfel, Golovatiuc susține că dacă va fi învestit un guvern al majorității, oamenii vor fi vaccinați, problemele economice se vor ameliora, iar agenții economici se vor bucura de sprijin.

Totodată, Golovatiuc este împotriva unui lockdown în Republica Moldova.

Mesajul integral al lui Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității parlamentare la funcția de premier:

Astăzi, 22 martie, 2021 se fac exact 3 luni de când am început să fiu ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Asta nu înseamnă că, fiind departe de patria mea, am încetat să mai fac ceea ce fac de aproape toată viața: analiza economiei, finanțelor publice și a problemelor sociale, și măsura în care politicul rezolvă aceste probleme.

A trecut un an de când Moldova s-a confruntat cu provocări grave, iar felul în care se comportă statul în această situație indică viabilitatea acestuia. Și nu doar statul, ci și clasa politică!

Pot evidenția trei grupuri de probleme:

criză pandemică;criză economică și situația bugetară; problemele oamenilor, în primul rând veniturile, locurile de muncă etc.

O pandemie care bate recorduri zilnice atât la numărul pacienților, cât și celor al deceselor nu este plasată din greșeală pe primul loc. Și nu doar pentru că duce la moarte, ci pentru că lupta cu pandemia a adus și probleme în economie și, ca rezultat, la probleme sociale!

Politicile în sănătate, în ultimul deceniu, au înrăutățit lucrurile. Sectorul dat funcționează la limita capacităților sale și imensa noastră recunoștință medicilor pentru munca dedicată salvării oamenilor!

Până în prezent, întreaga lume înțelege că singura opțiune de a depăși această infecție este vaccinarea completă a populației!

Lupta împotriva răspândirii COVID-19 a redus producția în aproape toate industriile și sectoarele economiei: industrie, transport, investiții, construcții, export etc.

Seceta a agravat situația în domeniul agriculturi, determinând scăderea producției de culturi cu 36%, iar culturile din categoria boabelor, care  în cei mai buni ani, au dat aproape o cincime din producția agricolă, sunt aproape jumătate.

Așa cum după pădure, trebuie să vezi copacii, în spatele acestor date sunt oameni concreți.

Da, salariul mediu a crescut cu 10% în 2020, dar nu în toate sectoarele. Sute de mii de oameni din sectorul neorganizat al economiei nu primesc salariu deloc. Acestea sunt piețe, țărani, deținători de patente etc.

În această privință, Golovatiuc propune următoarele:

În primul rând sunt convins că, guvernul propus de majoritatea parlamentară va începe vaccinarea în masă până la jumătatea lunii aprilie, iar populația va avea o șansă reală să aleagă cu ce vaccin să se vaccineze.

Al doilea lucru se referă la bugetul de stat. Când Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul în curs cu un deficit de 14 miliarde, acest deficit a avut o acoperire reală: încasările pe care credeam că el vom obține de la FMI, Banca Mondială și UE, și împrumuturile de pe piața internă, de asemenea așteptate în mod rezonabil, având în vedere lichiditatea ridicată a instituțiilor financiare ale țării. Proporția dintre sursele externe și interne este de aproximativ 55 până în 45.

Astăzi, din cauza lipsei unui guvern plenipotențiar, furnizarea de resurse externe este problematică cu toate riscurile asumate pentru finanțarea cheltuielilor bugetare în următoarele luni!

Așadar, aprobarea guvernului este singura opțiune pentru rezolvarea problemelor primare ale țării!

Desigur, nu trebuie să uităm de economie. Pe lângă faptul că este una din sursele de venituri la buget, tot locurile de muncă și veniturile oamenilor sunt!

Prin urmare, tot felul de conversații despre un lockdown complet sunt inacceptabile! Ne amintim ce lovitură a adus economiei, iar bugetul a fost lovit de măsuri restrictive anul trecut.

Însă atunci, toate erau noi pentru guvern, iar acum, avem deja experiență – și internă, și internațională. Ar trebui să îmbinăm măsurile de combatere a virusului cu cele de susținere multilaterală a afacerilor.

Ceea ce este important acum este să învingem virusul, să soluționăm problemele bugetului și să asigurăm viabilitatea businessului cel puțin la nivelul reproducerii simple.

Soluționarea problemelor bugetului și asigurarea viabilitatea businessului cel puțin la nivelul reproducerii simple ne va permite să nu admitem scăderea nivelului de trai al populației prin menținerea locurilor de muncă și a compensațiilor directe pentru șomeri inclusiv șomeri tehnici.

Și doar după aceasta este necesar să ne axăm pe soluționarea problemelor de perspectivă – să asigurăm ieșirea economiei pe calea dezvoltării durabile bazate pe intensificarea investițiilor și a exporturilor.

 

Dosar Media

Ai o noutate?