La 30 septembrie, președintele Ilham Aliyev a efectuat o vizită oficială în Bulgaria, în cursul căreia s-a întâlnit cu șeful statului, Rumen Radev. Judecând după componența delegației, cel mai important subiect a fost cel al transporturilor energiei. Actuala vizită poate fi numită, fără exagerare, mult așteptată, iar semnificația sa poate fi evaluată ca fiind extrem de importantă.
Șeful statului Azerbaidjanului a menționat că Coridorul Sudic de Gaze (SGC) este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de pe continent și că Azerbaidjanul este mândru să fie inițiatorul acestuia.
„Azerbaidjanul a fost timp de mulți ani un furnizor de încredere de petrol pentru piețele internaționale și, mai ales, europene, iar acum a devenit un furnizor de încredere de gaze. Aș dori să comentez ceea ce a spus doamna președintă [președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen] despre sursele de energie regenerabilă – acest lucru face parte, de asemenea, din memorandumul nostru de înțelegere privind parteneriatul strategic în domeniul energiei, care a fost semnat în luna iulie a acestui an între Comisia Europeană și Azerbaidjan. Sunt convins că Azerbaidjanul va deveni în curând un furnizor de încredere de energie electrică pentru Europa”, a subliniat președintele.
Potrivit acestuia, interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) va juca un rol important în diversificarea aprovizionării cu gaze și în consolidarea securității energetice a Europei.
„Proiectul IGB va juca un rol important în consolidarea securității energetice europene și în diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Securitatea energetică face parte din securitatea națională a fiecărei țări, iar situația geopolitică actuală din lume dovedește încă o dată acest lucru”, a adăugat președintele.
„Coridorul sudic de gaze naturale asigură transportul gazelor către consumatori pe o nouă rută, precum și dintr-o nouă sursă. Până în prezent, singura sursă a fost zăcământul de gaz Shah Deniz din sectorul azer al Mării Caspice. Cu toate acestea, în curând va începe producția a mai multor zăcăminte de gaze din Azerbaidjan, ceea ce va contribui la creșterea livrărilor”, a declarat șeful statului.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a luat cuvântul la ceremonia de lansare a IGB de la Sofia, a declarat: „Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) poate acoperi întregul consum de gaze din Bulgaria, iar aceasta este o veste excelentă în vremuri foarte dificile. „Datorită unor astfel de proiecte, Europa va avea suficient gaz pentru iarnă. Am lucrat din greu luna trecută pentru a atinge acest obiectiv. Primul pas a fost diversificarea de la gazul rusesc la alți furnizori de încredere. Președintele Ilham Aliyev ne-a ajutat într-un moment dificil, în acest scop am făcut o vizită în Azerbaidjan în iulie și am vizitat și Norvegia, Statele Unite, Algeria și multe alte țări care ne-au ajutat în acest moment critic„, a spus ea.
Nu este necesar să amintim evenimentele dramatice care au avut loc în ultimele luni în Europa de Est, în special în regiunea Mării Negre, din care face parte și țara gazdă a reuniuni. Nu este necesar să ne amintim ce repercusiuni au avut și continuă să aibă aceste evenimente asupra întregii Europe, în special în perspectiva apropierii iernii și a veștilor alarmante privind deteriorarea gazoductelor Nord Stream. În aceste circumstanțe, importanța Azerbaidjanului în structura securității energetice a Europei în ansamblul său crește la un nivel record.
Interconectorul de gaz greco-bulgar (IGB) a fost deschis în orașul grec Komotini cu 10 zile înainte de semnare, integrând astfel TANAP și TAP în rețeaua de gaze a Europei.
De fapt, inaugurarea interconectorului și vizita ulterioară a președintelui Comisiei Europene la Baku pot fi considerate un precursor al întâlnirii dintre președinții azer și bulgar la Sofia. În acest context, având în vedere situația actuală dificilă de pe piața energetică europeană, rolul Azerbaidjanului în asigurarea securității energetice a Europei nu poate fi supraestimat.
Autor: Diana Negru