Liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi, declară că fostul procuror șef anticorupție, Viorel Morari riscă să înfunde pușcăria. Declarația a fost făcută de către Usatâi în cadrul unei emisiuni TV.
”Când am înțeles că dumnealui (n.r. Viorel Morari) este consultant (n. r. al PAS), am făcut o analiză la toate informațiile am ajuns la o concluzie – totul a fost organizat de gruparea Morari, cu banii lui Plahotniuc, dar cu mâinile Maiei Sandu. Morari oricum va merge la pușcărie, dar mai târziu, acum el este folosit”, declară Usatâi.
Totodată, Usatâi acuză lucruri grave care s-ar pune la cale în dosarele de rezonanță.
”Viorel Morari și alți cumetrii de a-i lui sunt implicați în dosarul Metalferos. Scopul principal al lui Morari este reținerea procurorului Cacieru, ei vor să rețină grupul de lucru care au demonstrat că au fost furate milioane de la Metalferos. Acum se încearcă obținerea arestării procurorului de caz în acest dosar”, declară Usatâ.
Menționăm că deocamdată Viorel Morari nu a reacționat la declarațiile liderului PN, Renato Usatâi, iar reprezentanții PAS au negat legăturile cu Viorel Morari și influența fostului procuror anticorupție în scandalul reținerii lui Alexandr Stoianoglo.
Procurorul General, Alexandru Stoianoglo afirmă că statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul întreprinderii „Metalferos” și al mai multor companii private nerezidente, controlate de fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
La o conferință Stoianoglo a mai explicat schema după care ar fi fost fraudat statul:
”Investigațiile au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, Metalferos având conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în mediu, până la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului. În realitate, însă, metalele erau procurate de la colectori din R. Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”, a declarat Alexandr Stoianoglo, citat de Agora.md.
La începutul lunii august 2020, 16 persoane au fost reținute în ancheta legată de Metalferos, fiind învinuite de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale. Învinuiții nu și-au recunoscut vina. Instanța a respins demersurile procurorilor, care cereau arestarea preventivă a acestora și a dispus anchetarea lor în libertate.