Numirea de către Parlament a noii componențe a Comisiei Electorale Centrale este pe ultima sută de metri.
Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a selectat mai multe CV-uri, iar dosarele pretendenților la funcția de membri CEC, au fost trimise SIS, ANI și CNA pentru a obține avizele necesare aprobării lor. Șefa Comisiei, Olesea Stamate, dă asigurări că membrii CEC propuși de fracțiunea PAS din Parlament sunt profesioniști și integri, notează IPN
Președintele comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, spune că la următoarele ședințe ale Parlamentului va fi aprobată noua componență a Comisiei Electorale Centrale.
Din cei 9 membri ai CEC, 5 vor fi delegați de fracțiunea PAS din Parlament. Acest lucru se va întâmpla la următoarea ședință a Parlamentului, adică, cel mai probabil, în data de 9 septembrie.
”Am colectat un număr de CV-uri, sunt oameni din diverse domenii. Oameni care au lucrat sau lucrează în cadrul Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai societății civile, experți în domeniul electoral. Din toate CV-urile au fost preselectați unii candidați care vor fi discutați în cadrul fracțiunii PAS, așteptăm avizul instituțiilor de resort, este vorba de SIS, CNA și ANI, după ce primim avizele se pronunță Comisia și-i propune plenului spre aprobare”, a spus Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Totodată, Olesea Stamate spune că nu poate fi vorba despre politizarea instituției electorale, chiar dacă membrii delegați de PAS vor deține majoritatea în cadrul Comisiei.
Potrivit legii, membrii CEC sunt numiți de către Parlament cu votul majorității deputaților.
Din cei 9 membri ai CEC, unul este propus de președintele țării, iar 8 membrii sunt propuși de Parlament în funcție de numărul de mandate pe care îl deține fiecare fracțiune parlamentară.
În condițiile actualei legislaturi, 5 membri vor fi propuși de PAS, iar 3 membri vor fi reprezentanți ai opoziției parlamentare. Mandatul actualei componențe CEC a expirat în luna iunie.