VIDEO/ Spiritele se încing la o secție de votare de la Varnița – oamenilor li se cer teste la COVID

Un grup protestează la secția de votare, iar altul la punctul de trecere și nu permit alegătorilor să intre în secțiile de votare fără testul negativ la COVID-19. Potrivit reprezentanților Poliției, această solicitare este ilegală, deoarece cetățenilor nu trebuie să li se solicite niciun certificat care ar proba starea lor de sănătate.

Candidatul PPDA la alegerile prezidențiale se află la o secție de votare de la Varnița, acolo unde își vor exercita dreptul la vot cetățenii din stânga Nistrului.

Andrei Năstase a declarat într-un live pe facebook că, mai mulți colegi de-ai săi vor monitoriza cum are loc procesul electoral la aceste secții de vot.

“Sunt la una dintre secțiile de votare de la Varnița, aici unde vor veni la vot oamenii din stânga Nistrului. Vreau să vă spun că noi vom monitoriza cum are loc acest proces pe tot parcursul acestei zilei”, declară Năstase.

Menționăm că, mai mulți prezidențiabili, dar și experți se îngrijorează de faptul că, oamenii din stânga Nistrului ar putea fi plătiți pentru a veni la urne și a vota un anume candidat de stânga.

Totodată, CEC a interzis transportarea organizată a oamenilor. Respectiv, unitățile de transport cu o capacitate mai mare de 8 persoane, cu excepția rutelor obișnuite, nu vor putea să transporte oameni. În caz contrar, vor fi amendate.

Astăzi,1 noiembrie 2020, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot își aleg președintele. Șeful statului – garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și vor fi gata să primească alegătorii până la ora 21:00.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a înregistrat opt concurenți electorali, dintre care șapte sunt desemnați de formațiuni politice. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidează independent.

Înregistrarea lui Andrian Candu, candidatul Partidului “Pro Moldova”, a fost respinsă după ce autoritatea electorală a identificat mai multe nereguli în listele de subscripție prezentate de grupul de inițiativă.

Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Acesta este cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea Independenței.

Cadrul legal existent oferă posibilitate alegătorilor să sesizeze neregulile observate pe durata campaniei electorale, precum și în ziua alegerilor.

Alegătorii pot sesiza autoritățile electorale și instituțiile abilitate, precum sunt organele poliției și ale procuraturii, în legătură cu inacțiunile instituțiilor de stat și/sau acțiunile concurenților electorali care vin în contradicție cu normele electorale.

Obiect al sesizării pot fi următoarele nereguli:

Coruperea alegătorilor, manifestată prin oferirea de bani, bunuri (produse alimentare și de tutun, băuturi alcoolice etc.), servicii sau alte foloase cu scopul de a influența comportamentul alegătorului.

Implicarea cultelor religioase în campania electorală, prin acțiuni de agitație electorală și/sau susținerea financiară sau materială a candidaților electorali.

Agitația electorală contrară normelor electorale – implicarea în acțiunile de agitație electorală a persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, utilizarea bunurilor și a mijloacelor publice (resursele administrative), desfășurarea agitației în ziua alegerilor și ziua precedentă alegerilor.

Neraportarea cheltuielilor de către concurentul electoral în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală.

Nereguli în activitatea organelor electorale (biroul electoral al secției de votare, consiliul electoral de circumscripție), inclusiv în ziua alegerilor. Aceste nereguli pot fi sesizate doar de observatorii acreditați de CEC, care au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale și la ședințele organelor electorale.

Nerespectarea regulilor obligatorii de prevenire și combatere a infecției COVID-19 în cadrul activităților electorale desfășurate și organizate de concurenții electorali (purtarea măștilor, păstrarea distanței sociale, întruniri care nu depășesc 50 de participanți etc.).

Dosar Media

Ai o noutate?