Foto: rise.md

VIDEO//RISE dă lovitura cu o nouă investigație marca ”Kremlinovici” – dovezi incontestabile că Dodon…

Mai mulți consultanți politici din Federația Rusă ar fi aterizat în Republica Moldova în pragul campaniei pentru prezidențiale pentru a lucra pentru Igor Dodon, în vederea obținerii unui al doilea mandat de președinte. 

RISE Moldova a reușit să identifice opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție.

Staff-ul lui Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial. Asta, deși însuși Igor Dodon a „deconspirat” trei polit-tehnologi, după ce i-a filmat în noiembrie 2019, când socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria capitalei.

VINERI, 25 SEPTEMBRIE 2020. 7 zile până la lansarea lui Igor Dodon în cursa electorală

La un oficiu de la demisolul unui bloc locativ de pe str. Serghei Lazo din Chișinău, aflat la circa 600 de metri distanță de sediul central al PSRM, dis-de-dimineață sosesc deputații socialiștii Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

Oaspeții comunică intens cu un bărbat și o femeie, după care sunt conduși în birou. Periodic, ies împreună la o țigară, iar discuțiile animate continuă și afară.

n următoarele zile, la oficiul de pe str. Serghei Lazo au venit cel puțin încă doi vizitatori de vază. Unul e Gaik Vartanean, deputat socialist și membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă. Altul este Vitalie Dragancea, consilier al prim-ministrului Ion Chicu până în iulie 2020. Și ei s-au întreținut cu același bărbat și aceeași femeie alături de care au fost surprinși deputații Țurcan și Răileanu.

Gazdele oficiului de pe str. Serghei Lazo sunt doi cetățeni ai Federației Ruse: Iuri Gudilin și Olga Grak.

Niciunul dintre deputații socialiști, surprinși de RISE Moldova în compania celor doi, nu a răspuns la solicitările jurnaliștilor de la RISE expediate în scris. În schimb Dragancea, fostul consilier al premierului, a răspuns retoric.

Vitalie DRAGANCEA: Chiar considerați că aveți dreptul să vă băgați în viața personală a oamenilor? Chiar credeți că acesta este un comportament jurnalistic corect? […] Nu-mi pasă deloc de căutările voastre și vă rog să nu mă implicați în spectacolele voastre publice.

Olga Grak, însoțită de un bărbat cu chelie și statură medie, se apropie de clădirea Președinției. Intră pe poarta din str. Maria Cebotari, trec nestingheriți de punctul de control al Serviciului Pază și Protecție de Stat și dispar în interiorul clădirii.

Bărbatul care a însoțit-o pe Grak la Președinție se numește Leonid Gonin și este tot cetățean al Federației Ruse. Care a fost scopul vizitei lor? Am întrebat asta la Serviciului de presă al administrației prezidențiale, dar nu am primit un răspuns.

Am încercat și noi să vedem cât de real este să intri pe teritoriul Președinției fără a avea un acord prealabil. Repetând „itinerarul” parcurs de Grak-Gonin, am reușit să trecem doar de poartă. La punctul de control am fost opriți și anunțați că accesul este permis doar în urma unei coordonări cu administrația prezidențială.

e 26 septembrie, cu șase zile până la lansarea lui Igor Dodon în cursă, Olga Grak, însoțită de un bărbat cu chelie și statură medie, se apropie de clădirea Președinției

Bărbatul care a însoțit-o pe Olga Grak la Președinție se numește Leonid Gonin și este tot cetățean al Federației Ruse.

Pe 2 octombire, în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani a capitalei, unde RISE Moldova i-a surprins pe Vlad Bătrîncea și Vladimir Odnostalco, dar și pe Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, în compania a cel puțin șase cetățeni ai Federației Ruse. Doi dintre ei sunt nume deja cunoscute: Olga Grak și Iuri Gudilin.

Analizând imaginile video din parcare, în paralel cu cele surprinse la sediul PSRM și la oficiul de la demisol din str. Serghei Lazo, RISE Moldova a reușit să mai identificăm șase cetățeni ruși.

 

Cei opt consultanți politici din Federația Rusă identificați de RISE Moldova sunt:

OLGA GRAK, 47 de ani. S-a născut și are viză de reședință în Kaliningrad, enclava Federației Ruse de la Marea Baltică. În anul 2015, a candidat independent pentru un loc în consiliul local al satului Glebovo din Yaroslavl, o regiune la nord-vest de Moscova, însă fără succes.

IURI GUDILIN, 37 de ani. S-a născut la Lvov, Ucraina de azi, dar este stabilit la Moscova. Potrivit datelor fiscale din Federația Rusă, în anii 2018-2019 lucra oficial în cadrul„МРСК Центра”, o companie moscovită cu activități în domeniul rețelelor electrice.

LEONID GONIN, 57 de ani. S-a născut și locuiește în Republica Udmurtia din Federația Rusă. În 2007 a candidat din partea Partidului Forțelor de Dreapta (orig. – Партия правых сил) la funcția de deputat în Duma de Stat, dar fără succes.

SERGHEI GALIEV, 55 de ani. La Kaliningrad este cunoscut în calitate de jurist în drept electoral. Nikita Kuzmin, redactor-șef al portalului de afaceri RuGrad.EU din eclava Federației Ruse, precizează că acesta este implicat în desfășurarea campaniilor electorale încă din 2011.

STANISLAV PATRIEV, 41 de ani. La Krasnoiarsk este cunoscut în calitate de colaborator al redacției radiofonice a filialei „Komsomolskaia Pravda” din oraș. L-am surprins în compania deputaților socialiști Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

IGOR GOLUBEV, 56 de ani. A activat în cadrul redacției ziarului „Право знать” (Dreptul de a ști) din regiunea Kaliningrad. S-a intersectat cu deputați socialiști de cel puțin două ori: în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani și la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo.

DMITRI DIMLER, 31 de ani. În anul 2015, a candidat din partea Partidului „Гражданская платформа” (Platforma Civică) în Adunarea Legislativă din regiunea Novosibirsk. Nu am reușit să-i identificăm locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost surprins în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani.

SERGHEI PERFILIEV, 63 de ani. Nu am reușit să-i identificăm locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost observat la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo.

Conform unui răspuns oferit de CEC, „contractarea unor servicii de consultanță […] nu este interzisă de normele legale, cu condiția reflectării cheltuielilor respective și neefectuării agitației electorale propriu-zise”.

Prezența consultanților ruși printre socialiști la localele din 2019 a fost imortalizată de însuși Igor Dodon. Cel puțin asta reiese dintr-o înregistrare video, transmisă redacției RISE Moldova de o persoană apropiată de anturajul actualului președinte.

 

Astfel, în noaptea de 3 spre 4 noiembrie, Dodon intră într-o sală în care sunt circa 30 de persoane, filmând totul cu un telefon mobil. Întreabă în rusă: „Cât e acolo, băieți?” și, fără să mai aștepte un răspuns, se îndreaptă spre un ecran cu rezultatele turului doi pentru primăria Chișinău. Cifrele arată o victorie clară pentru socialistul Ion Ceban.

Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon (într-un răspuns oficial pentru RISE Moldova) a spus că Igor Dodon și colegii acestuia au fost implicați în mai multe campanii electorale. Au o echipă competentă care nu are nevoie de asistența unor specialiști străini.

Citiți textul integral al investigației aici.

Dosar Media

Ai o noutate?