Deputatul Partidului ȘOR, Violeta Ivanov, a declarat în cadrul unei conferință de presă că Maia Sandu dă dovadă de ”superficialitate” în abordarea problemei legate de râul Nistru, iar ca urmare Moldova ar putea să se confrunte cu probleme legate de asigurarea cu apă a țării. Totodată, ea amintește că încă în 2011 au fost făcute greșeli grave în încercările de a soluționa problema. Violeta Ivanov o acuză pe Maia Sandu că era parte a Guvernului Filat în acea perioadă și nu ar fi intervenit, dar s-a conformat deciziei majorității.
”Situația nu ar fi fost atât de gravă dacă în 2011 nu ar fi fost comis un act de trădare națională. (…)În 2010 Filat și Timoșenko semnează o înțelegere cu uz penal, care prevede, inclusiv, cedarea de către Republica Moldova a dreptului de proprietate asupra centralei de la Novodnestrovsk.(…) În anul 2011 Guvernul de atunci, din care a făcut parte și doamna Maia Sandu, a aprobat Hotărârea Guvernului 205 din 31.03.2011, prin care a fost cedat Ucrainei dreptul de proprietate deplină asupra centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare Novodnestrovsk. Tot în 2011, parlamentul Alianței pentru Integrare Europeană 2, a legiferat acest document. (…) Încă în 2011 am solicitat să nu fie ratificat acest document, dar nu am fost auzită”, declară Violeta Ivanov.
Violeta Ivanov susține că Maia Sandu a demonstrat lipsă de interes pentru această problemă, atunci când a mers în vizită oficială la Kiev.
”Este condamnabil faptul că atunci când mediul științific atenționează asupra consecințelor dezastruoase ale complexului de la Novodnestrovsk, președintele Republicii Moldova merge în Ucraina și ne demonstrează superficialitate și lipsa capacității de negociere”, declară Violeta Ivanov.
Amintim că, revenită din Ucraina, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că este foarte important să fie continuat dialogul bilateral pentru a asigura protecţia şi utilizarea durabilă a râului Nistru, pentru ca apa lui să servească atât generaţia de acum, cât şi generaţiile viitoare.
”Apele râului Nistru asigură viaţa şi bunăstarea a milioane de oameni care locuiesc în bazinul acestui râu, atât din Republica Moldova, cât şi din Ucraina. Am reiterat propunerea de a solicita Uniunii Europene să facă evaluarea impactului de mediu”, a precizat Maia Sandu într-o conferință de presă la care a făcut totalurile vizitei la Kiev.
Maia Sandu a precizat că, în cadrul întrevederii din 12 ianuarie, cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, părțile şi-au exprimat îngrijorarea în raport cu situaţia râului, inclusiv problema legată de complexul hidroenergetic nistrean.