VIDEO// ”E timpul să oprim acest război stupid” – După Sandu, și Voronin a ieșit la tribuna Parlamentului cu un discurs înflăcărat

După discursul Maiei Sandu, și liderul Comuniștilor, fostul președinte de țară, Vladimir Voronin, a insistat să vină cu un discurs în plenul Legislativului, înainte de a fi ales noul președinte al Parlamentului de la Chișinău. În discursul său, Voronin s-a referit la guvernările care s-au perindat în ultimul deceniu.

”Oamenii nu mai pot suporta incapacitatea noastră de ne uni eforturile și a găsi soluții pentru problemele lor. Cu voia sau fără voia noastră, în această campanie electorală am contribuit împreună la divizarea societății. Acum însă suntem obligați să consolidăm societatea. Este timpul să oprim acest război stupid. Am rămas în țară o mână de oameni”, susține Voronin.

Totodată, Vladimir Voronin s-a adresat și noii majorități parlamentare, menționând că fracțiunea BECS va fi o opoziție constructivă, nu un aliat al guvernării PAS.

”Să nu înțelegeți că vrem să fiți aliații dumneavoastră noi nu avem de voi, dar, sper că nici voi de noi. Vom fi o opoziție constructivă. Noi suntem gata la orice discuții raționale cu privire la rezolvarea problemelor și să luptăm împotriva catastrofelor demografice și ecologice. Totodată, propunem să fie elaborată o nouă Constituție a Republicii Moldova”, mai adaugă Voronin în discursul său care l-a succedat pe cel al Maiei Sandu.


Cine este Vladimir Voronin

Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, Dubăsari.

În anul 1961 a absolvit Tehnicumul Cooperatist din Chişinău, în anul 1971 – Institutul Unional pentru Industria Alimentară, în anul 1983 – Academia de Ştiinţe Sociale de pe lângă CC al PCUS, iar în anul 1991 – Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS.

De specialitate este inginer-economist, politolog şi jurist. Are gradul militar de general-maior.

În 1993 – copreşedinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. În anul 1994 este ales prim-secretar al CC al PCRM. În 1996 a candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

A fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislaturile a X-a şi a XI-a. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislaturile XIV-a – XVIII-a.

În perioada 4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Este cavaler al unor distincţii de prestigiu: Ordinul „Sfântul întocmai cu Apostolii Marele Cneaz Vladimir”, Ordinul „Sfântul Dreptcredincios Cneazul Dimitrii Donskoi” de gradul I (2005, Biserica Ortodoxă Rusă), Ordinul „Cneazul Iaroslav Mudrâi” de gradul I (2005, Ucraina), Ordinul „Binecuviinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” de gradul I (2005, Mitropolia Moldovei), Ordinul „Sfântul Mormânt” (2009, Biserica Ortodoxă a Ierusalimului), precum şi al unor distincţii supreme ale Bulgariei, Croaţiei şi Greciei.

Dosar Media

Ai o noutate?