VIDEO//Ruxanda Glavan:”Copiii mei nu sunt vinovați că mama lor a decis să facă politică”

Ruxanda Glavan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, nu-și afișează familia în spațiul public și copiii ei nu au conturi pe rețelele de socializare. ”Activitatea mea curentă nu trebuie să le afecteze pe ele. Eu am văzut cazuri, chiar în Republica Moldova, de multe ori că pe rețelele sociale sunt atacați copiii politicienilor. (…) Copii mei nu sunt vinovați că mama lor la un moment dat a decis să facă politică, de aceea eu le voi proteja în continuare”, spune Ruxanda Glavan în cadrul unui interviu pentru Dosar Media.

Ea a povestit cum a reușit să controleze activitatea online a fetițelor sale și ce măsuri întreprinde zilnic pentru a le proteja de informația toxică din spațiul online.

”Copiii mei nu au acces la rețele de socializare, nu au conturi pe Facebook sau Tik Tok. Dar asta e o muncă zilnică de explicare și discuții. Noi discutăm zilnic despre aceste rețele, eu le explic și mă bucur că ele mă ascultă. Am reușit să găsesc cuvintele potrivite pentru a le spune că rețelele de socializare nu sunt pentru copii, deoarece acolo sunt foarte multe lucruri periculoase, dar mascate sub formă de filmulețe sau cântece care ar putea să le atragă atenți. Astfel că ele, fiind încă foarte mici, ar putea nimerească într-o situație periculoasă pentru sănătatea lor. Ele folosesc gadgeturile strict pentru lecțiile online și pentru a-și face temele. (…) Până la moment sunt mulțumită de modul cum eu modelez interesul copiilor mei față de rețelele de socializare. Ele acum pot sta maximum 15 minute pe aplicați unde pot colora online sau asorta haine pentru păpuși. Eu urmăresc atent ce fac ele, e o muncă zilnică de monitorizare.” spune Ruxanda Glavan.

Educația digitală ar trebui să fie o prioritate pentru Republica Moldova, or dependența de gadgeturi poate apărea foarte rapid, dar pentru a o trata ai nevoie de timp mult și cam tot atâta răbdare.

”Să știți că noi am făcut greșeala, la fel ca mulți părinți, de a le pune copiilor desene în timp ce mănâncă și dependența de ele a venit foarte rapid, cred că într-o săptămână. A fost mai greu să le dezobișnuim, a durat câteva luni. Când intram în casă, telefoanele le lăsam într-o cutie la intrare, a trecut ceva timp până când copii deja nu mai reacționau dureros atunci când vedeau un telefon mobil. Asta a fost o lecție importantă pentru noi. Am înțeles cât de vulnerabili sunt copii în fața acestor gadgeturi. Până în martie, anul trecut, copii nu aveau acces la telefoanele mobile și internet. Eram criticați de prieteni că noi în era digitală nu le permitem copiilor să aibă acces la aceste surse. Totuși, acum în perioada pandemiei, suntem nevoiți să le dăm acces pentru a face orele online, dar monitorizăm strict.”, sune Ruxanda Glavan.

Subiectul accesului copiilor la internet și securitatea online o preocupă pe Ruxanda Glavan de mult timp, ea susține că educația digitală trebuie să fie inclusă în programul de studii încă din clasele primare, dar și părinții trebuie să se implice mai mult.

”Nicio restricție impusă de autorități, nicio limitare forțată nu va soluționa problema dacă noi, părinții, nu le vom explica copiilor. Eu dedic foarte mult copiilor pentru explicații, pentru argumente. (…) Chestiunile legate de pericolele internetului noi le explicăm copiilor încă de când aveau 5-6 ani. Eu le vorbesc despre droguri, despre pericole.(…) Merge pe principiul prevenirii, eu mai bine previn anumite situații decât să ajungă copilul meu în anumite situații și să nu aibă idee cum să reacționeze”, menționează Glavan.

Dosar Media

Ai o noutate?