Chirtoacă a dat buzna la ședința CSP, unde se desemnează un alt procuror general interimar.
Consiliul Superior al Procurorilor a identificat două candidaturi pentru asigurarea interimatului funcției de procuror general în perioada suspendării lui Alexandr Stoianoglo.
Este vorba de adjunctul procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Dumitru Robu, și procurorul anticorupție, Victoria Furtună.
Fostul edil de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a dat buzna la ședința CSP, unde a prezentat decizia CSP-ului de ieri la Curtea de Apel, atenționând că cele două candidaturi nominalizate, Dumitru Robu și Victoria Furtună ar fi compromise din start, întrucât „ambii au făcut parte și au îndeplinit comenzi politice din partea regimului Plahotniuc”.
”Stimați membri ai CSP, prin prezenta, vă sesizez asupra incompatibilității procurorilor Dumitru Robu și Victoria Furtună cu nominalizarea la funcția de procuror general interimar. Ei ambii au făcut parte și au îndeplinit comenzi politice din partea regimului Plahotniuc. Abuzurile în activitatea lor, în ceea ce mă privește, prin dosarele fabricate, au fost constatate, anterior. Sunt cel puțin 4 documente internaționale ale Consiliului Europei și Parlamentului European care condamnă abuzurile acestor procurori în ceea ce mă privește: dosarul este înregistrat la CEDO și a trecut faza de admisibilitate. Mă voi adresa și organismelor internaționale. Rog examinarea prezentei sesizări și admiterea acesteia. Declar pe propria răspundere că cele enunțate mai sus corespund adevărului și îmi asum răspunderea în conformitate cu art. 311 Cod Penal, cunosc despre răspunderea penală pentru denunțare de fals, fapt pentru care semnez. Voi depune și în cancelarie un exemplar pe hârtie al prezentei sesizări”, a anunțat Chirtoacă.
Dumitru Robu a ajuns în vizorul opiniei publice în 2017, când a gestionat dosarul „parcărilor cu plată”, în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.
Pe 30 iulie 2019, Robu a fost votat de 78 de deputați pentru funcția de procuror general interimar. Numirea lui Robu a fost posibilă, după ce Eduard Harunjen a demisionat invocând motive de sănătate la scurt timp după prăbușirea politică a regimului Plahotniuc. În declarația de avere pentru anul 2020, Robu a indicat că a primit un salariu de 267 de mii 390 de lei. El deține un apartament de 84 de metri pătrați, un garaj și alte două bunuri imobile. Conduce un Lexus, procurat în 2018, cu 8700 de euro.
Al doilea pretendent la funcția de procuror general interimar este Victoria Furtună. Ea este procuror interimar anticorupţie din iulie 2016. Până atunci, din anul 2008, ea a activat la Procuratura sectorului Botanica.
A ajuns în atenția opiniei publice în 2017, când a gestionat dosarul penal pe numele liberalului Iurie Chirinciuc, pe atunci, ministrul Transporturilor, iar ulterior dosarul penal al ex-primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă.
În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, Victoria Furtună menționează că a ridicat un salariu de 260 de mii 884 de lei. Împreună cu soțul ei, Furtună a primit donații substanțiale de la soacra sa, Zinaida Furtună. Este vorba de donații în valoare de 230 de mii de lei și 13 mii de euro.