VIDEO// Campania națională ”START INOVAȚIE” a fost lansată astăzi, la Chișinău – Tehnologiile Viitorului, mai aproape

Pe 17 noiembrie, la Chișinău a avut loc lansarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, cel mai mare proiect din domeniul inovării și digitalizării în Republica Moldova și a Campaniei naționale ”START INOVAȚIE”.

La evenimentul de lansare au participat oficiali de rang înalt, ambasadori și reprezentanți ai universităților din țară, dar și de peste hotarele ei.

”Proiectul Tehnologiile Viitorului este unul excelent. Obiectivul este același pentru toți. Să le ofere oportunitate moldovenilor să-și găsească un loc de muncă acasă, iar pe cei aflați peste hotare să-i facă să-și dorească să revină acasă. ” a declarat directorul misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander .

În cadrul acestui eveniment a participat și administratoarea USAID, Samantha Power.  Ea a declarat că soarta Republicii Moldova se află în mâinile poporului moldovenesc.

”După victoria istorică a președintei Maia Sandu, urmată de victoria Partidului Acțiune și Solidaritate la Alegerile Parlamentare din iulie 2021, poporul și-a exprimat cu voce sprijinul pentru un viitor democratic, liber de corupție. În acest an, la 30 de ani de Independență moldovenii și-au exprimat susținerea pentru lideri cum ar fi președinta Maia Sandu sau prim-ministra Natalia Gavrilița, care au promis să combată corupția, să elimine oamenii corupți și să construiască o economie prosperă.”, a declarat Samantha Power.


Ea a menționat că SUA este alături de oricine își dorește mai multă democrație și transparență în procesul decizional.

”Dacă oamenii aleg democrația, aleg libertatea, aleg integrarea, aleg pacea, aleg să respingă corupția  și să se îndrepte spre progres, oriunde s-ar afla, SUA doresc să fie alături de ei. Noi vrem să fim alături de dumneavoastră. Iată de ce suntem atât de bucuroși să ne aflăm astăzi, aici, alături de dumneavoastră. Să lansăm Proiectul Tehnologiile Viitorului și să investim peste 30 de milioane de dolari în competitivitatea economică a Moldovei.

Atât președinta Republicii Moldova, cât și prim-ministra recunosc că nu este suficient să lupți împotriva corupției, este nevoie de consolidat statul de drept și este nevoie ca guvernul să combată sărăcia și am încrederea că o vor face” a adăugat Samantha Power.

Potrivit ei, tinerii din Moldova sunt talentați și plini de energie, dar dacă industriile viitorului se vor dezvolta în afara Moldovei, în afara frontierelor țării, atunci acești tineri vor fi tentați să-și promoveze talentul peste hotarele țării și nu aici, acasă.

”Proiectul Tehnologiile Viitorului va contribui la crearea de căi de succes pentru tinerii din Moldova ajutând la stabilirea de legături dintre angajatorii din Moldova și asociațiile de afaceri, investitorii regionali și internaționali. Le va permite companiilor moldovenești care pot să concureze cu oricine să aibă acces la piețele globale și moldovenii vor dobândi competențele și cunoștințele de care au nevoie pentru a profitat de  economia digitală în creștere, iar cuvintele ”Fabricat în Moldova” vor deveni motiv de mândrie aici, acasă.

Am asistat deja la o transformare similar în industria textilă din Republica Moldova. Împreună am lucrat cu Guvernul Republicii Moldova pentru a transforma sectorul textil din Moldova dintr-o destinație de aprovizionare cu îmbrăcăminte la scară mică , în principala industrie de export cu vânzări de peste 400 de milioane de dolari, care angajează peste 26 de mii de persoane și stabilește standardele regionale din industria modei. A fost de asemenea un motor pentru angajarea femeilor din Republica Moldova, pentru că mai mult de jumătate din fabricile de textile din Moldova sunt conduse de femei.

Prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului dorim să replicăm acest succes și să consolidăm 15 ani de investiții ale USAID în competitivitatea economiei din Moldova: în sectorul tehnologiei, în laboratoarele de inginerii și fabricare, în industriile creative, în arhitectură și sectorul media-digital.” a mai spus administratoarea USAID, Samantha Power

Totodată, ea reiterat că proiectele inovaționale, din domeniul digitalizării  vor ajuta Republica Moldova să treacă de la o economie în care corupția își revendică peste un miliard de dolari în fiecare an, la una deschisă, prosperă și accesibilă tinerilor moldoveni fără a fi nevoie să plătească mită sau să încalce legea.

”Astăzi sunt încântată să ofer parteneriatul SUA și astfel să ajut Moldova să scrie un nou capitol de creștere, dezvoltare și prosperitate”, a declarat administratoarea USAID

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a ținut un discurs în cadrul evenimentului de lansare a Proiectului Tehnologiile Viitorului. Ea a mulțumit guvernului SUA pentru suportul acordat.

”Este o investiție strategică pentru care suntem recunoscători guvernului SUA. Criza din 2007 ne-a developat două lecții importante. Moldova a pierdut atunci piața de desfacere pentru vinuri, o piață  tradițională. Atunci, am demonstrat că putem face față schimbărilor, putem fi flexibili și putem deveni competitivi pe alte piețe. 

A doua lecție pe care ne-a dat-o criza de atunci a fost că Moldova are prieteni. SUA, UE și statele vecine ne-au ajutat să ieșim mai puternici din acea criză. Crizele ne învață lucruri importante, dar nu e neapărat să așteptăm o criză pentru a accelera schimbarea. Da, noi știm că ne putem transforma spre bine după o criză, dra cred că e momentul să ne învățăm să ne transformăm înainte să vină criza.

Eu cred că evenimentul de azi se integrează în această paradigmă. Moldova accelerează pe calea schimbărilor și în acest efort contăm pe prietenii noștri.

Guvernul SUA este un partener strategic pentru Republica Moldova. Împreună, în ultimii ani am accelerat avansarea Republicii Moldova în sectoarele de vinificație, turism, industrie ușoară, industrie creativă, TIC și inginerie. Ne bucurăm să vedem continuitatea investițiilor în sectoarele cheie ale economiei, cu un focus nou pe sectoarele de digitalizare, inovare și creativitate”, a declarat prim-ministra.

Natalia Gavrilița și-a exprimat aprecierea și recunoștința pentru susținerea ce SUA și Suedia o ferăîn realizarea Proiectul Tehnologiile Viitorului, menționând că doar prin parteneriate comune putem avea un impact sistemic.

”Vremurile pe care le trăim ne cer să abordăm economia și societatea după modele noi, inovatoare. Digitalizarea și inovarea sunt elemente cheie ce fac țările competitive pe plan global și țara noastră trebuie să se alăture acestei mișcări.  Pentru Moldova tehnologiile reprezintă o oportunitate vizibilă economică valoroasă, cu impact vizibil asupra calității vieții cetățenilor.

Industria IT fiind printre cele mai prospere sectoare din Republica Moldova, creează locuri de muncă, cu valoare economică adăugată înaltă, bine plătite,  în special pentru tineri, oferindu-le oportunități de angajare acasă.  

Digitalizarea și inovarea sunt oportunități cheie pentru guvern, regăsindu-se și în programul de guvernare și în planul de acțiuni pentru 2021-2022. Pandemia de COVID-19 a dat doar impulsul necesar în acest scop și a determinat factorii de decizie să conștientizeze importanța accelerării procesului de transformare digitală a țării noastre.

Digitalizarea administrației publice și a economiei ne vor face să cream un sistem integrat în care afacerile să poată interacționa între ele, dar și cu instituțiile de stat, reducând timpul pierdut, birocrația și economisind resurse financiare.”, a adăugat Gavrilița

Natalia Gavrilița a ținut să amintească celor din sală că pentru prima data Moldova are un viceprim-ministru responsabil exclusiv pentru digitalizare..

”Credem că trebuie să avansăm rapid, să acționăm și să nu pierdem timpul. Suntem o țară mică și putem să ne autodepășim, profitând de noile tehnologii.   Dorim să transformăm Moldova într-o țară cu adevărat atractivă, în care soluțiile digitate, creativitatea sunt o normalitate. Cunosc din propria experiență puterea inovației pentru țara noastră.

Cei patru ani în care am lucrat pentru Fondul Global de Inovații au fost determinanți în a vedea impactul inovației pentru dezvoltarea unor sectoare sau a unor țări. Trăim un moment istoric unic în care  oportunitatea se pliază perfect pe moment, momentul de a da start inovației împreună.

Împreună cu colegii din Guvern și Parlament, împreună cu universitățile și mediul academic, împreună cu sectorul privat și partenerii externi. Inovația, deși este rezultatul creației umane, nu se face de una singură. Împreună putem atinge rezultate de amploare și rezultate care să dăinuie în timp”, a mai spus Gavrilița.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried a amintit despre deschiderea și susținerea Suediei în eforturile pe care Republica Moldova le face pentru digitalizarea tuturor proceselor.

”Printre factorii care contribuie la succesele Suediei se numără investițiile pe termen lung  în educație și cercetare, angajamentele privind egalitatea de gen și o  credință puternică în capacitatea Suediei.

Și aici, în Moldova, investițiile au dat roade deja, atât în ceea ce privește procesele tehnologice cât și privitor la creșterea afacerilor.  În Moldova avem deja o bază excelentă, reprezentată de centrele Tekwell. FabLab, ZIPHouse, Artcor,  Mediacor .

Inovarea este calea de urmat. Noi suntem încântați să continuăm parteneriatul nostru cu Republica Moldova, alături de USAID în domeniul Tehnologiilor Viitorului.” a declarat Ambasadoarea Suediei in Republica Moldova, Katarina Fried

Mariana Dahan, activistă în domeniul drepturilor omului, fondatoarea și CEO al Word Identity Network a declarat că Republica Moldova are un potențial enorm care merită să fie valorificat prin aducerea tehnologiilor inovaționale mai aproape de oameni, în special de tineri.

”Deși am locuit mulți ani peste hotare, de fiecare dată când revin acasă simt o conexiune extraordinară. Cred cu certitudine că investițiile în tehnologii și industriile creative vor permite Moldovei să obține recunoaștere pe arena internațională. (…) Am decis să vin în Republica Moldova să împărtășesc din experiența mea. 

Eu văd foarte mulți tineri azi care au aceleași vise mari pe care le aveam și eu fiind încă în sat.  Am văzut multe exemple minunate de oameni care se reîntorc pentru a-și ajuta țara lor. Așa cum sunt prim-ministra sau președinta Republicii Moldova. Cred că astfel de inițiative pavează calea spre un parcurs de succes”, a declarat Mariana Dahan.

În cadrul evenimentului de lansare a Proiectului Tehnologiile Viitorului a fost demarată și Campania Națională ”Start inovației!” Momentul fiind marcat prin iluminarea a patru clădiri importante din Chișinău, care reprezintă și platformele de bază pentru inovație.

Astfel, inscripția ”START INOVAȚIE” a apărut pe edificiile USM, UTM, Academiei de Arte și Digital Park

Cristina Bumbu

Ai o noutate?