Video: Banca Națională a Moldovei a pus în circulație patru monede noi
Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație patru monede jubiliare și comemorative, ca mijloc de plată și în scop numismatic, luni, 29 noiembrie, în ziua în care se împlinesc 28 de ani de la introducerea monedei naționale – leul moldovenesc.
Noile monede sunt confecționate din aur și argint și completează seriile „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău”, „Personalități”, „Știință și inovare”, „Cartea Roșie a Republicii Moldova”.
Valoarea nominală a monedelor este de 50 de lei și de 100 de lei.
Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău” este îmbogățită cu o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri – poet, dramaturg, folclorist, om politic, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea. Moneda este confecționată din aur, are valoarea nominală de 100 lei și un tiraj de 150 unități, precizează BNM, care prezintă noile monede într-un comunicat de presă.
O altă monedă comemorativă din argint, cu valoarea nominală de 50 lei, care va completa seria de monede „Personalități”, este consacrată aniversării a 150-a de la nașterea lui Nicolae Iorga – istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, om politic. Moneda este emisă într-un tiraj de 250 unități.
Seria „Știință și inovare” este suplimentată cu o nouă monedă jubiliară din argint dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Eugen Coșeriu – lingvist român de notorietate universală, filosof al limbajului, scriitor, poet, critic de artă, profesor universitar, membru de onoare al Academiei Române, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX. Moneda are valoarea nominală de 50 lei și este bătută într-un tiraj de 200 unități.
Concomitent, seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată cu o monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 lei, care reprezintă „Popâlnicul nobil (Hepatica nobilis Mill)” – o specie de plantă ocrotită prin lege și inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Moneda are un tiraj de 300 unități.
BNM precizează că monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.
Monedele jubiliare și comemorative, emise de Banca Națională, se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.
Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. În paralel cu introducerea leului, BNM a promovat o politică monetară şi de credit antiinflaţionistă, astfel reușindu-se stoparea inflaţiei galopante de la începutul anilor ’90 ai secolului trecut.
Până pe 29 noiembrie 1993, pe teritoriul tânărului stat Republica Moldova au circulat rublele sovietice și cupoanele moldovenești.
„Moneda națională este nu doar un atribut al statului, dar joacă un rol foarte important în economie. Sporirea calității monedei naționale și a nivelului de utilizare a plăților fără numerar reprezintă unul din obiectivele strategice ale BNM”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, citat într-un comunicat de presă al instituției.
Octavian Armașu a subliniat că „punerea în circulație, în urmă cu 28 de ani, a monedei naționale – leul moldovenesc – a devenit parte a istoriei noastre alături de alte atribute statale care ne determină ca țară suverană și independentă”.
BNM a organizat, pe parcursul zilei, o serie de evenimente prilejuite de aniversarea leului moldovenesc.