Veste bună! Din primăvară, la vama Leușeni -Albița va fi control doar la intrarea pe teritoriul României

Veste bună! Din primăvară, la vama Leușeni -Albița va fi control doar la intrarea pe teritoriul României

În punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița va fi instituit controlul coordonat doar la intrarea pe teritoriul României, iar acest fapt va reduce timpul de așteptare, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, scrie radiomoldova.md

Oficialul a precizat că Acordul dintre România și Republica Moldova urmează să fie semnat la data de 6 februarie, iar la începutul primăverii ar putea fi activ un nou regim de funcționalitate.

„Acordul va contribui la accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune, prin efectuarea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică. În același timp, aplicarea documentului va contribui la asigurarea securității la frontiera moldo-română, segment important al frontierei externe a Uniunii Europene; asigurarea securității naționale, prin consolidarea eforturilor în prevenirea și contracararea criminalității transfrontaliere și va servi o soluție de deblocare a lanțului logistic de aprovizionare, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina. Chiar la începutul acestei primăveri vom putea da startul unui nou regim de funcționalitate la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița”, a spus Revenco.

Acordul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parțial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.

radiomoldova.md

Dosar Media

Ai o noutate?